Hrvatske vode

Stranica je sufinancirana od strane Europske unije

29.01.2014.

Predstavljen Vodič za pripremu vodnokomunalnih projekata

ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode organizirali su 24. siječnja 2014. radionicu na kojoj je predstavljen Vodič za pripremu vodnokomunalnih projekata. Naime, prilikom pregleda do sada pripremljene studijsko-projektne dokumentacije vodno-komunalnih projekata, koji se namjeravaju aplicirati za bespovratna sredstva EU, uočene su mogućnosti za unaprjeđenje kvalitete sadržaja pripremljene dokumentacije. Zato su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode zatražili podršku konzultanata JASPERS-a pri izradi tog Vodiča.

Izrazivši zadovoljstvo izuzetno dobrom posječenošću radionice generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je da Hrvatske vode intenzivno rade na projektima za europske fondove što će se stalno povećavati kako u konzultantskom dijelu tako i u provedbi projekata i gradnji objekata. Govoreći o većim započetim projektima naveo je da je pri kraju projekt u Slavonskom Brodu i probni rad tamošnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Radovi su počeli u Sisku, a u tijeku su u Drnišu i Kninu. Počeli su natječaji za izbor izvođača radova za projekte Osijek i Poreč, a u implementaciji su i projekti Vukovar, Čakovec, Županja i drugi.

U sljedećem programskom razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatska iz EU fondova može računati na znatno veća sredstva nego do sada. Procjenjuje se da bi vodno-komunalni sektor mogao dobiti oko 1,3 milijardi eura ali to nije dovoljno za provedbu hrvatskih obveza iz dvije EU direktive vezane uz vode jer bi u to trebalo uložiti oko 4,3 milijarde eura pa će se nastojati izabrati projekti koji će najviše pomoći u ostvarivanju ciljeva, rekla je Karmen Cerar iz Uprave za vodno gospodarstvo Ministarstva poljoprivrede. Da taj novac počnemo koristiti Europska komisija treba usvojiti prije svega partnerski sporazum Hrvatske s EK i operativni program. Očekuje se da bi operativni program sredinom srpnja 2014. mogao biti poslan u EK. Ujedno je izvijestila sudionike radionice o započetim reformama u vodnom gospodarstvu.

Robert Kartelo, voditelj Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU u Hrvatskim vodama, pojasnio je da je JASPERS inicijativa EU i Europske investicijske banke koja pomaže članicama EU da što bolje pripreme projekte kako bi ih Europska komisija lakše prihvatila. Naime, svaki prijavljeni projekt mora proći ocjenu i selekciju nadležnih tijela EU kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri zadovoljava tražene kriterije. Pritom je istaknuo da su Hrvatske vode u zadnje tri godine puno uložile kako bi se pripremilo što više kvalitetnih projekata koji će zadovoljiti kriterije EK i najavio da će se slične radionice organizirati i dalje.

Potom su konzultanti JASPERS-a David Tagg i Martin Schriever iznijeli svoja iskustva i zapažanja prikupljena vezano uz kontrolu i preglede projektne dokumentacije. Brojnim okupljenim predstavnicima Hrvatskih voda i komunalnih poduzeća korisnika EU projekata, voditeljima projektnih timova za EU projekte i konzultantima koji pomažu u pripremi i provedbi tih projekata predstavili su su razne mogućnosti i savjete za poboljšavanje i ubrzavanje pripreme projekata kako bi Hrvatska iskoristila što više raspoloživog novca.

-->