Hrvatske vode

Stranica je sufinancirana od strane Europske unije

17.02.2015.

Županja: potpisan ugovor za radove na odvodnji vrijedan 15,8 milijuna kuna

ŽUPANJA – Komunalno poduzeće „Komunalac“ iz Županje potpisalo je danas ugovor za izvođenje radova na proširenju i rekonstrukciji sustava odvodnje u Županji i Štitaru te izgradnju sustava vodoopskrbe u Štitaru s odabranim konzorcijem kojeg čine vinkovačka tvrtka „Sokol“ i tvrtka „Aquaterm“ iz Karlovca.  Ovaj ugovor vrijedan 15.805.548,07 kuna (bez PDV-a) sastavni je dio projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture – aglomeracija Županja“ čija je ukupna vrijednost procijenjena na gotovo 77 milijuna kuna (bez PDV-a). Europska unija ovaj projekt sufinancira u visini od 73 posto.

U sklopu potpisanog ugovora na području Županje izgradit će se nova crpna stanica „Županja Centar“ kapaciteta 140 l/s, koja će prikupljati otpadne vode središnjeg i sjevernog dijela Županje (stari grad i sjeverne četvrti), novi magistralni tlačni cjevovodi ukupne duljine preko 2,3 kilometra a bit će izvršena i rekonstrukcija crpne stanice “Stara Županja” koja obuhvaća nove strojarske i električne instalacije. Sanirana crpna stanica prikupljat će otpadne vode južnih četvrti i usmjeravati ih preko magistralnog tlačnog cjevovoda na lokaciju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Na području općine Štitar trenutno ne postoji sustav javne odvodnje pa će u sklopu ovog ugovora radovi biti opsežniji. Uz izgradnju sustava odvodnje i gravitacijske kanalizacije ukupne duljine oko 14 km, bit će izgrađeno i 13 crpnih stanica, tlačni cjevovodi u duljini od 1,8 km te će biti izvedena priprema za kućne priključke na vodoopskrbu u Štitaru za 360 kućanstava.

Uz potpisnike ugovora, na svečanosti su nazočili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, čelništvo Hrvatskih voda predvođeno generalnim direktorom Ivicom Plišićem, gradonačelnik Županje, načelnik općine Štitar, predstavnici komunalnog poduzeća Komunalac te drugi. „Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na ovom području koji će značajno podići kvalitetu života građana Županje i Štitara. Cilj nam je po završetku ovog projekta povećati razinu priključenosti kućanstava na sustav odvodnje na barem 90 posto a priključenost na vodoopskrbnu mrežu na oko 95 posto.“ izjavio je tijekom svečanosti generalni direktor Hrvatskih voda.

-->