Hrvatske vode
 

Aglomeracija Čakovec – otvoreni radovi na projektu vrijednom 273 milijuna kuna

Proljetni dani šire područje Čakovca pretvaraju u veliko gradilište. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović svečano je otvorio početak radova „Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, projekta vrijednog više od 273 milijuna kuna.

Nakon dvogodišnje izrade projektne i studijske dokumentacije te aplikacije za prijavu, cjelokupna aglomeracija Čakovec tako je spremna za fazu realizacije. U sufinanciranju sudjeluje Europska unija koja projekt sufinancira s bespovratnim sredstvima u iznosu od 72,95 %, dok će preostali dio biti pokriven sredstvima iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave.

Premijer Milanović u svom je pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo angažmanom svih državnih institucija i tijela, a posebno je pohvalio stručno vodstvo Hrvatskih voda i suradnju s gradom Čakovcem bez koje ne bi bilo moguće realizirati projekt ove vrijednosti. Projekt se sufinancira iz strukturnih fondova EU, a uz grad Čakovec u projekt je uključeno i pet okolnih općina: Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec, s obzirom da sustav odvodnje u ovoj aglomeraciji uključuje glavni sustav odvodnje Čakovca te podsustave u spomenutim općinama na koje je priključeno 26.513 ljudi i 805 industrijskih pogona.

Projekt će se provoditi kroz realizaciju pet komponenti koje obuhvaćaju stručni nadzor, rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadne vode, proširenje postojeće mreže odvodnje radi uključivanja dodatnih naselja, rekonstrukciju i sanaciju postojećeg sustava odvodnje te nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje.

Danas sustav odvodnje Aglomeracije Čakovec opslužuje 54 % stanovništva. Proširenjem postojeće mreže odvodnje radi uključivanja dodatnih naselja planira se priključenje 8 419 novih korisnika. Završetak radova planiran je do polovice 2017. godine, odnosno do polovice 2018. s uključenim i garancijskim periodom.

Cilj je poboljšanje kvalitete života i zdravlja ljudi, zaštita i očuvanje okoliša te usklađivanje pročišćavanja otpadnih voda s najvišim europskim standardima.

Uz predsjednika Vlade Zorana Milanovića svečanosti otvorenja radova prisustvovali su i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, kao i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa suradnicima te ostali predstavnici jedinica lokalne samouprave.

Galerija

Aglomeracija ČakovecGeneralni direktor Hrvatskih voda, Ivica PlišićPredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović Aglomeracija ČakovecAglomeracija ČakovecAglomeracija ČakovecAglomeracija Čakovec