Hrvatske vode
 

Dalmacija ugostila Hrvoja

U nastavku druženja Hrvoja s učenicima osnovnih škola u Dalmaciji, predstavljene su edukativne dječje slikovnice Hrvatskih voda učenicima osnovnih škola u Imotskom, Stobreču, Omišu i Obrovcu Sinjskom od 4. do 6. studenog.

U srijedu, 4. studenog održane su prezentacije za učenike OŠ „Stjepan Radić“ u Imotskom. Sto i jedan mali Imoćan 3a, 3b, 3c i 3d s učiteljicama Marijom Vidulin, Monikom Bašić, Dragicom Čelan, Marijanom Vidak te knjižničarkom Marijanom Jelinić Pezo upoznali su se s kornjačom Hrvojem i edukativnim slikovnicama o poplavama i zaštiti voda. Velika škola okuplja preko tisuću mališana grada Imotskog ali i okolnih ruralnih naselja, pa su tako i mnoga pitanja onečišćenja voda poljoprivrednog porijekla, prepoznata od strane učenika.

U okviru projektnog dana posvećenog zdravoj prehrani i maslinama 5. studenog održana je prezentacija slikovnica u OŠ Stobreč za 27 učenika trećih razreda s učiteljicama Dijanom Gabrić i Slavenkom Ugrin. Posebno su nas iznenadili učenici trećih razreda koji su znali i pročitali izvan nastavnog programa puno korisnih podataka o kornjačama, biljkama mesožderkama i onečišćenjima okoliša. Posebno nas se dojmila konstatacija jednog učenika nakon rasprave o onečišćenjima i ulozi čovjeka u tome, da će ljudi sami sebe uništiti ako će nemarno zagađivati vode. Puno je pitanja postavljano predavačima jer učenici su htjeli saznati više o biljkama mesožderkama koje rastu u Hrvatskoj, invazivnim vrstama biljaka i životinja te iz primjera svakodnevnog korištenja voda zaključivali kako mogu čuvati naše vodotoke, podzemne vode i more.

Popodne je održana prezentacija u Narodnoj knjižnici u Omišu za 45 učenika četvrtih razreda OŠ Josip Pupačić i učiteljice Ružicu Jerončić i Mirelu Lulić. Dječica su s oduševljenjem poslušala priču o kornjači Hrvoju, njegovoj avanturi i onečišćenju rijeke na koje je naišao sa svojim prijateljima. Posebno nas se dojmio dječak koji je u svakom dijelu priče iznio neku od situacija iz svakodnevnog života, spominjući svako malo svoju sestru koju mora upozoriti kako bi pripazila na potrošnju vode u njihovom domaćinstvu. Zahvaljujemo voditeljici knjižnice Svjetlani Buljević i suradnicama što su nam ustupili prostor knjižnice za održavanje prezentacije i lijepo nas ugostili u Omišu.

U petak, 7. studenog održana je posljednja prezentacija u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Obrovcu Sinjskom. Prezentacija je održana za učenike prvih i drugih razreda s učiteljima Đorđem Šegom i Mašom Jenjić. Djeca su znatiželjno slušala priču o kornjači Hrvoju te njegovom putu do izvora onečišćenja koje je onečistilo vodu u njegovoj bari. Pametne glavice podijelile su s nama priče o njihovim kućnim kornjačama te načinu na koji oni paze i štede vodu u svom domaćinstvu. Područje Obrovca Sinjskog posebno je zanimljivo iz razloga što su djeca čula za pojam kanalizacije iako na području njihovih naselja još uvijek prevladavaju septičke jame u kućanstvima.

Dječica diljem gradova u Dalmaciji su se nadasve zabavila na prezentacijama ali i proširila znanja o zaštiti i očuvanju voda, upoznala kornjaču Hrvoja i pobliže dobila sliku na koji sve način ne smijemo uništavati našu prirodu, kako očuvati i štedjeti vodu u svom domaćinstvu.

Bila je ovo uspješna edukativna turneja po Dalmaciji gdje su nam učitelji i dječica još jednom potvrdili spremnost na suradnju, iskazala volju i želju za još više ovakvih prezentacija te nas pozvala da ih ponovno posjetimo s trećom slikovnicom o kornjači Hrvoju koja je u izradi.

Kako bi sreća dječice u potpunosti bila zadovoljena, svaki od učenika je na poklon dobio slikovnicu o Hrvoju koja nudi pregršt zanimljivosti od zadataka pri kraju same slikovnice do naljepnica i poučnog postera u skrivenom džepu, stalno ih podsjećajući kako trebamo čuvati naše vode i prirodu.

Veselimo se našim daljnjim susretima s učenicima u Zagorju i Istri koje smo planirali tijekom ovog mjeseca, a sve više upita iz osnovnih škola i vrtića ukazuju nam da su naše edukativne slikovnice i prezentacije traženi kao dodatni zanimljiv sadržaj u obrazovnom procesu najmlađih.

Galerija

Dalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila HrvojaDalmacija ugostila Hrvoja