Hrvatske vode
 

Dječji program Hrvatskih voda predstavljen knjižničarima narodnih i školskih knjižnica

U velikoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnice grada Zagreba na Starčevićevom trgu u Zagrebu, 2. listopada je održan prvi Informativni utorak u ovoj školskoj godini u okviru kojeg je predstavljen dječji program Hrvatskih voda s primjerom dobre prakse  OŠ Zvonimira Franka iz Kutine i taktilnom slikovnicom, nagrađenom u natječaju Hrvatskih voda.

U organizaciji Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnice grada Zagreba i redakcijom Informativnog utorka koju čine Natalija Dragoja, Isabella Mauro, Danka Hajsig  i Alka Stropnik, priređen je bogat i zanimljiv program za knjižničare narodnih i školskih knjižnica. Prepunu dvoranu, u kojoj nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane knjižničare, pozdravila je voditeljica skupa Natalija Dragoja te najavila program i prvu uvodnu prezentaciju programa pod naslovom: Dječji edukativni program Hrvatskih voda „znanje proVODI – navike uVODI!“ i primjer dobre prakse iz OŠ Zvonimira Franka, Kutina – Najmlađi za vode Hrvatske 2017-2018., koju su predstavile Marija Vizner iz Hrvatskih voda i Ana Demut, knjižničarka OŠ Zvonimira Franka iz Kutine. U velikoj tišini i s puno pažnje knjižničari su upijali informacije o dječjem programu Hrvatskih voda s četiri izdanja edukativnih slikovnica, prezentacijama slikovnica za osnovne škole i vrtiće, predstavom „Voda je život“, natječajem „Najmlađi za vode Hrvatske“ te ostalim projektima u kojima sudjeluju Hrvatske vode. Naravno, najveće zanimanje pobudila je maskota Hrvatskih voda, kornjača Hrvoje, s kojom su se upoznali tijekom prezentacije i sa smiješkom gledali fotografije dječjih razigranih lica u igri s Hrvojem. Zavidan broj educirane djece u više od 200 održanih prezentacija i gotovo 70 predstava, ostavio je dubok dojam na knjižničare, pa čak izmamio i komentar jedne knjižničarke: „Svaka čast!“. Taktilnu slikovnicu uz predivne fotografije svih aktivnosti od njenog samog nastanka, radnji koje su prethodile izradi slikovnice te nagradom Hrvatskih voda u Kopačkom ritu i svečanom predajom slikovnice Hrvatskoj knjižnici za slijepe, predstavila je Ana Demut, dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik iz OŠ Zvonimira Franka Kutina. Poput dječjih druženja, prezentacija je završena igrom s Hrvojem, koji je postavljao pitanja o vodi, a oni najbrži i najspretniji knjižničari osvojili su komplete slikovnica s promidžbenim materijalom Hrvatskih voda. Uz osmijeh i žurno zapisivanje mail adrese Hrvatskih voda na koju se mogu javiti s upitima za prezentacije, završeno je druženje s knjižničarima koji su nas ispratili velikim pljeskom i vedrim licima s nadom kako ćemo se sigurno opet susresti na nekom od dječjeg druženja.  Zahvaljujemo knjižničarki Ani Demut na poticaju održavanja prezentacije dječjeg programa te voditeljici Nataliji Dragoja na izvrsnom domaćinstvu i prilici da se širi krug knjižničara upozna s edukativnim programom Hrvatskih voda.

Dječji utorak/Informativni utorak za knjižničare narodnih i školskih knjižnica održava se preko 50 godina gdje se predstavljaju najnovija izdanja knjiga za djecu i mladež, pozivaju izdavačke kuće, ilustratori i urednici, dogovaraju zajedničke akcije, provedbe kvizova, posjete izložbama i priređuju stručna predavanja za knjižničare. Od početnih 17 knjižničara, koliko ih je bilo prisutno na prvom sastanku, ova je brojka danas narasla na 100 sudionika, no još uvijek se traži jedno mjesto više. Više o Informativnom utorku i programu možete saznati na: http://www.kgz.hr/hr/za-knjiznicare/informativni-utorak/2019

Galerija