Hrvatske vode
 

Dječji program u okviru PRESS film festivala

U petak, 28. rujna u Dječjem vrtiću „Krijesnica“ u Hrvatskoj Kostajnici predstavljene su edukativne slikovnice Hrvatskih voda „Voda izvor života – Zaštita voda“, „Život uz rijeku - Poplave“ i „Vodač iliti Vodohodač ...“ u kojima se kroz zgode Hrvoja, neretvanske kornjače i maskote Hrvatskih voda djeca upoznaju s osnovnim pojmovima upravljanja voda i sustavom na kojem počiva. Također, održana je predstava Hrvatskih voda pod nazivom „Voda je život“ u izvedbi Kazališta Daska i Nebojše Borojevića. Oba događanja realizirala su se u sklopu programa „PRESS film festivala“ u organizaciji udruge EKS – ekološko kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice.

Slikovnice su predstavljene grupi dvadesetero djece na pristupačan, njima blizak, zanimljiv i, naravno, zabavan način. Iako su već puno toga naučila o korištenju i čuvanju vode prilikom tuširanja i pranja zubi, bila je to prilika za ponavljanje naučenog i mnogima prvi susret s Hrvatskim vodama. „Čemu služe nasipi?“, „Što je to kanalizacija?“, „Koji broj telefona nazvati u slučaju poplava?“ samo su neke od tema kojih smo se dotakli. Brojna pitanja, komentari i osobna iskustva prštali su od veoma skromne, pristojne i zahvalne djece, sretne i zainteresirane za sudjelovanje.

Nakon prezentacije najavljena je podjela poklona Hrvatskih voda – plavih i bijelih ruksaka sa slikom Hrvoja, prethodno predstavljenih slikovnica te kapom Hrvatskih voda. Od ushićenja i iznenađenja djeca su ostala bez riječi ali ozarena lica, a Hrvatske vode su dobile veliku potvrdu o nužnosti dolaska u manje sredine u kojima su djeca željna znanja i zanimljivih događanja.

Nakon prezentacije u vrtiću u dvorani Hrvatskog doma održana je edukativno-ekološka interaktivna predstava „Voda je život“ u izvedbi Kazališta Daska iz Siska. Unatoč štrajku prosvjetnih djelatnika, predstavu je pogledalo preko osamdesetak učenika, roditelja i korisnika s posebnim potrebama Društvenog centra „Kostajnica“. Predstava je nastala suradnjom Nebojše Borojevića, voditelja kazališta i Hrvatskih voda kao još jedan od zanimljivih načina edukacije kojim se djeci na vrlo prihvatljiv i pamtljiv način želi približiti važnost zaštite i očuvanja voda, te djelatnosti Hrvatskih voda. Dok je djecu na sudjelovanje pozivao profesor Znanjić, odrasle je zabavljao Hrvoje. Moderna scenografija, edukativnog i zabavnog tona, jasnih i nedvosmislenih poruka koje ni u jednom trenutku ne podcjenjuju djecu, izvrsnih monologa, dijaloga i glazbenih brojeva… samo su neka obilježja ove predstave za najmlađe koja se svidjela i „odraslima“. Kroz cijelo njeno trajanje i teme koje otvara provlači se glavna poruka: biti odgovoran i brinuti o vodi znači biti human!

Škola je na poklon dobila slikovnice, postere i časopise „Hrvatska vodoprivreda“ kako bi učenici obogatili svoje znanje u području očuvanja voda.

Hrvatske vode se posebno zahvaljuju Nives Seibert, ravnateljici i odgojiteljici Dječjeg vrtića „Krijesnica“ bez čije spremnosti i suradnje ne bi bilo moguće održati prezentaciju, Medini Omerović, ravnateljici Osnovne škole „Davorin Trstenjak“ i Kazalištu Daska na organizaciji i izvođenju odlične predstave i na kraju svim gledateljima na dolasku.

Djeca su svojom spremnošću na sudjelovanje, entuzijazmom i skromnošću pokazala koliko su željna ovakvih događaja, a mi se veselimo ponovnom susretu s njima i nekim novim klincima u Hrvatskoj.

Galerija

Dječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivalaDječji program u okviru PRESS film festivala