Hrvatske vode
 

Dvije prezentacije za kraj školske godine

Za nekoliko dana završava školska godina, a i prezentacije slikovnica Hrvatskih voda doveli smo kraju za ovu školsku godinu. Za nas je bila vrlo uspješna, obišli smo velik broj škola i s mnoštvom mališana upoznali našu kornjačicu Hrvoja koji im je ispričao o svojim avanturama s poplavama, naučio ih kako čuvati i štedjeti vode svakodnevno te koliko je voda moćna i za što se sve može koristiti. Samo u 2017. godini, educirali smo 1600 djece u 27 škola i vrtića kroz 35 prezentacija diljem Hrvatske. Sretni smo što smo uspjeli doći i do malih i udaljenih sredina i što se dobra riječ o našem programu proširila daleko, tako da nas na jesen čeka već nekoliko dogovorenih novih prezentacija i učenika koji jedva čekaju upoznati našu maskotu.

Zahvaljujući djelatnici Hrvatskih voda, Marijani Stjepčević, koja nas je povezala s učiteljem i razredom, predzadnja škola koju smo obišli u ovoj školskoj godini bila je OŠ „Petar Zrinski“ u centru Zagreba. U rane jutarnje sate toplog proljetnog dana, u školi su nas čekala 43 vesela učenika četvrtih razreda i njihovi učitelji Ivo Lovrić i Ljubica Bošnjak. Postavljali su mnoštvo zanimljivih pitanja tokom prezentacije, zanimalo ih je mnogo toga o kornjačama, zanimalo ih je imaju li podzemne vode imena, postavili su se u kožu malih graditelja i razmišljali je li bi gradili kuće bliže ili dalje od rijeke, što bi najbolje čuvalo grad od poplava i sl. „Izletio“ je i koji školski biser – na pitanje tko prvi izlazi na teren kad se primijeti onečišćenje, odgovor je bio gradonačelnik i predsjednik, priča o poplavama podsjetila je nekog od učenika na Titanic, a na kraju su zanimljivo zaključili kako se u nekim situacijama pitka voda nepotrebno troši, kao npr. kod puštanja vode u WC-u. Za uspomenu, učenici su dobili našu drugu slikovnicu koja govori o zaštiti voda i zajedničku fotografiju. Povratne informacije od učitelja uljepšale su nam novi radni tjedan i nadamo se ponovnom susretu s novim generacijama.  

Zadnja prezentacija održana je za učenike OŠ Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici. Prekrasan pogled na rijeku Unu koja uljepšava sliku grada, često istu i narušava. Zbog nabujale rijeke, građani se, nažalost, često susreću s poplavama. Iz tog razloga, učenicima je tema o poplavama bila najinteresantnija, a imali su i puno komentara iz vlastitog iskustva. Na fotografijama poplavljene Hrvatske Kostajnice jedan je dječak čak prepoznao svoju kuću. Srećom, postoji spas za tu situaciju u vidu montažnih barijera po kojima će Hrvatska Kostajnica za nekoliko godina biti prvi hrvatski grad koji se na taj način brani od poplava i nadamo se da se takve scene više neće ponavljati. Učenicima su se jako svidjele fotografije, a od našeg Hrvoja mnogo su toga naučili i sami zaključili. Za uspomenu su dobili našu slikovnicu o poplavama i obećanje da ćemo im predstaviti i ostale slikovnice. Zahvaljujemo nastavnici likovne kulture, Silvani Vodnici Filičić, koja je sa svojim učenikom iz OŠ Sunja osvojila nagradu za najbolji likovni rad u našem natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2016 – 2017“, a koja nas je spojila upravo s ovom školom i zahvaljujući njoj smo upoznali ovih divnih pedesetak učenika trećih i četvrtih razreda i njihove učiteljice Marinu Matagić Knežić, Mariju Džananović i Helenu Ivanović.

Zvono za kraj školske godine uskoro će „odzvoniti“, a mi se nadamo jednako velikom broju zainteresiranih vrtića i škola za naš edukativni dječji program i u novoj školskoj godini.

Kroz naše prezentacije smo u ove 3 godine educirali preko 6000 učenika u 112 hrvatskih škola i vrtića i održali 150 prezentacija. Od jeseni će učenici osnovnih škola diljem Hrvatske imat priliku čuti i novu Hrvojevu zgodu u kojoj Hrvoje sa svojom prijateljicom Nerom prati put otpadne vode. Nadamo se jednakom uspjehu i veselimo se novim susretima i avanturama!

Galerija