Hrvatske vode
 

Europski tjedan održivog razvoja i projekt Vodni agent

U četvrtak, 24. svibnja u OŠ Šćitarjevo je održana edukativna radionica za učenike drugih i trećih razreda u okviru projekta Vodni agent i Europskog tjedna održivog razvoja (ETOR), u kojoj su sudjelovali Vodna agencija iz Rogaške Slatine, VG Vodoopskrba d.o.o. iz Velike Gorice  i Hrvatske vode.

Europski tjedan održivog razvoja održava se svake godine u razdoblju od 30. svibnja do 5. lipnja diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja (UN, Program za održiv razvoj 2030.). Društvo Vodna agencija iz Rogaške Slatine, kao  partner inicijative ETOR-a od 2017.godine,  u razdoblju od 22. svibnja do 12. lipnja 2018. u suradnji s mnogobrojnim institucijama, školama i komunalnim poduzećima u gradovima Sarajevo – Slavonski Brod - Zagreb – Ljubljana – Beč – Bratislava - Budimpešta – Beograd – Novi Sad – Subotica - Osijek – Rijeka organizira edukativne radionice na otvorenom sa svojom Vodnom postajom.

U knjižnici OŠ Šćitarjevo tridesetak mališana pažljivo je poslušalo uvodne riječi rukovoditelja sektora vodoopskrbe VG Vodoopskrba d.o.o., Nikice Viskovića o porijeklu voda u domaćinstvu, nakon čega je uslijedilo i uvodno predavanje Marije Vizner uz predstavljanje slikovnica Hrvatskih voda i maskote Hrvoja. Kroz ciklus vode u prirodi započeli smo razgovor o najvažnijim pitanjima o vodi: raspoloživosti voda na Zemlji, kruženju vode u prirodi, važnosti očuvanja voda, crpljenju vode, ulozi čovjeka u onečišćenjima te raspravili o rješenjima za smanjenje onečišćenja, štednji i zaštiti voda. Maskota Hrvoja je izazvala posebno veselje mališana, koji su zajedno s njim otišli na igralište škole gdje je bila postavljena Vodna postaja sa zanimljivim instalacijama kućanskih vodovodnih i odvodnih cijevi s uređajima koja djeca koriste u svome domaćinstvu. Uz stručno vođenje radionice i predavače Nikice Viskovića, Jurice Kovača i Jože Cvetka te praktičnog prikaza od crpljenja voda, vodovodnih cijevi, vodomjera, slavina pa sve do kanalizacije, mališani su upoznali cijeli ciklus vode od njenog ulaska sve do izlaska iz domaćinstva. Saznali su kako su nekada ljudi morali kantama donositi vodu do domaćinstva i štedljivo trošiti vodu, dok danas prosječni Europljan na jednostavniji način dolazi do vode putem vodoopskrbnih sustava, trošeći i do 180 litara dnevno vode. Mnogi zanimljivi i poučni podaci zainteresirali su mališane i njihove učiteljice, koji su spremno prihvatili savjete o štednji voda te štetnosti bacanja papirnih ručnika, vlažnih maramica i štapića za uši u toaletnu školjku. Veliki i jednoglasni „Hura!“ svih mališana odjekivao je u otvorenoj plavoj cisterni i igralištem škole, obilježavajući kraj ove poučne radionice. Podjelom slikovnica i zajedničkom fotografijom s Hrvojem završen je praktični dio radionice s mališanima, koji su veselo sa slikovnicama u rukama otrčali u svoje razrede.

Ravnatelj škole Mario Ivić je nakon radionice od organizatora radionice Vodne agencije iz Slovenije, Jože Cvetka i partnera VG Vodoopskrba d.o.o. iz Velike Gorice, Nikice Viskovića  primio i mjerač protoka vode s aplikacijom za praćenje potrošnje vode. Mjerač protoka vode ugrađen je u slavinu učionice gdje će se redovito pratiti potrošnja vode i upisivati u aplikaciju, koja omogućava uspoređivanje potrošnje sa ostalim školama uključenima u projekt. To će biti poticaj učenicima i djelatnicima škole u štednji vode, analizama potrošnje i poduzimanju mjera smanjenja potrošnje kroz svakodnevne aktivnosti.

Prošlogodišnji ETOR 2017. imao je 4.031 registriran događaj koji su se odvijali u 30 europskih zemalja te su privukli oko 360.000 sudionika! Ovogodišnji ETOR usredotočit će se na glavnu temu Političkog foruma visoke razine UN-a "Transformacija prema održivim i otpornim društvima", koja obuhvaća i jedan od Globalnih ciljeva - Osigurati sanitarne uvjete i pristup pitkoj vodi za sve. Održana radionica će zasigurno pridonijeti razumijevanju ove teme i potaknuti najmlađe na promišljanje i aktivno uključivanje u postizanju ciljeva racionalnog korištenja voda, kao sastavnice ovog globalnog cilja.

Galerija