Hrvatske vode
 

Hrvatske vode i OŠ Jure Kaštelana u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

S prezentacijama slikovnica Hrvatskih voda, službeno smo zakoračili u 2017. godinu. Baš kao i prošle godine, na gotovo isti datum, posjetili smo četrdesetak učenika OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu, 2.c i 3.c razred te njihove učiteljice Mirelu Keros, Gordanu Petrović, pedagogicu Zdravku Ciglenečki i ravnatelja Krešimira Supanca.

Ove smo godine imali nešto malo drugačiju prezentaciju jer nam je u pratnji bila i ekipa iz emisije „Dobro jutro, Hrvatska“ i uživo nas uključila u emisiju kako bi s našim programom upoznali što veći broj ljudi. Nije postojao bolji način prezentirati nas široj javnosti nego snimiti kako prezentacija izgleda na terenu, u učionici, uz iskrene komentare najmlađih koji su vrlo simpatično rekli gledateljima koliko je važno čuvati naše vode i okoliš. Marija Vizner, voditeljica dječjeg programa i autorica teksta sve 3 slikovnice, kratko je upoznala gledatelje s našim edukativnim slikovnicama i programom, dok je njezina suradnica Iva Šutić fotografirala učenike i podijelila im slikovnice.

Nakon toga se novinarka Zlata Műck Sušec obratila najmlađima koji su istovremeno bili zbunjeni, sretni i iznenađeni, a onda ih je upitala tko prlja vodu. „Mi prljamo vodu i možemo ju zaštititi ako se trudimo da ju što manje trošimo, jer kad ju trošimo, uvijek ju zaprljamo. Kada se kupamo, ne trebamo napuniti kadu punu vode , nego sve treba brže obaviti“, zaključila je jedna djevojčica.

Učenicima su prezentirane sve tri slikovnice „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“, a za uspomenu su dobili onu posljednju. Vjerujemo da će još dugo prelistavati dobivene slikovnice, kao što su to činili na kraju sata i da će im sve korisne informacije ostati u glavicama zauvijek.

Nadamo se da ćemo druženje s učenicima ove škole nastaviti i u budućnosti jer nam je dosadašnje iskustvo kroz prezentacije i predstave bilo izuzetno drago. Hvala ravnatelju koji je u vrlo kratkom vremenu uspio organizirati današnji susret i hvala ekipi s HRT-a iz emisije Dobro jutro, Hrvatska koji su pokazali velik interes za naš dječji program i promovirali ga.

Ispred nas je nekoliko dogovorenih posjeta po osnovnim školama diljem Hrvatske, a nadamo se da će se i nove škole javiti nakon ove emisije kako bi i njihovi učenici naučili nešto novo o poplavama, zaštiti voda i korištenju voda.

Galerija