Hrvatske vode
 

Hrvoje je započeo priču o korištenju voda

Hrvoje nove avanture ponovo broji! Uz putovanje puno zgoda, započeo je priču o korištenju voda. Prvi koji su imali priliku poslušati Hrvojeve nove avanture u slikovnici „Voda i čovjek – korištenje voda“ bila su dječica iz DV „Zvončica“ u Sesvetama i učenici prvih i drugih razreda OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, a tri dana kasnije i dječica iz katoličkog vrtića „Blažena Hozana“ u Zagrebu. Također, kako im ne bi promakle i sve druge zanimljive informacije koje Hrvoje želi s njima podijeliti, predstavljene su im i prethodne dvije slikovnice „Život uz rijeku – Poplave“ i „Voda izvor života – Zaštita voda.“

U ponedjeljak, 18. travnja 2016., u DV „Zvončica“ nas je dočekala simpatična skupina „Bubamare“, 24 dječice u uzrastu od 4 do 6 godina i njihove tete Ana Bekec, Vesna Banušić i Sandra Petković te pedagoginja Marija Žvigač. Vrlo zainteresirana dječica pažljivo su slušala predavačicu Mariju Vizner, autoricu slikovnica. Podizali su ruke u zrak na postavljena pitanja, kao i kada su htjeli podijeliti s nama svoja iskustva i postojeća znanja. Obećali su nam da će sve naučeno prenijeti roditeljima i opomenuti ih ako vide da se neodgovorno ponašaju prema vodi. Za kraj su dobili novu slikovnicu i fotografiju s Hrvojem, a nas su iznenadili prekrasnim iznenađenjem – crtežima naše maskote koje su posebno za nas nacrtali.

Nastavak dana proveli smo u druženju s učenicima OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, gdje smo održali dvije prezentacije za osamdesetak učenika prvih i drugih razreda i njihove učiteljice Koraljku Mauhar, Marinu Požnjak, Marinu Biljanović i Suzanu Tikvan. Učionice ukrašene našim plakatima, kao i drugim radovima koji su vezani uz vodu, pokazuje kako je to vrlo bitna tema u njihovim školskim aktivnostima, a tome u prilog su išla i postojeća znanja koja su rado dijelili s nama. Vrlo interaktivna predavanja u kojima su učenici rado čitali slajdove i „natjecali“ se tko će više toga reći, prošla su za tren. Nakon što smo im ispričali o procesu pročišćavanja vode, jedan pametan dječak zaključio je kako je čovjek „obrnuti filter“ jer u sebe unosi čistu vodu, a iz njega izlazi prljava. Sve učenike smo za trud nagradili novom slikovnicom, a najsretniji su dobili i majice s likom naše maskote.

Svoju tjednu avanturu, Hrvoje je završio u četvrtak, 21. travnja 2016. Posjetio je „Zečiće“ u katoličkom vrtiću „Blažena Hozana“i njihove tete, sestru Antoniju Matić i tetu Ana-Mariju Martinović. Djeca nisu mogla sakriti oduševljenje kada su ugledali Hrvoja i cijelo vrijeme su imali puno pitanja o našoj maskoti. 18 znatiželjnih glavica aktivno je sudjelovalo, postavljalo pitanja. Za ciklus vode su čuli, a na tu temu je jedan dječak sam napravio i plakat s kojim se pohvalio. „Voda kruži svugdje i jako je važna da se može piti“, bio je jedan od komentara. „I u nama ima vode, bez nje ne bismo mogli ni 3 dana“, zaključila je još jedna djevojčica. Na nama uvijek posebno zanimljivo pitanje, odnosno odgovor na pitanje „Tko onečišćuje vodu?“, rekli su da to rade smetlari i neki čudni ljudi. Uz puno dječjih komentara, koji su uvijek iskreni i neopterećeni, nasmijemo se i predavanje prođe u vedrom tonu. Koliko im se svidjela naša maskota, govori činjenica da su odmah nakon prezentacije sjeli za svoje stolove i počeli crtati i bojati Hrvoja. Mi smo njih nagradili slikovnicom „Voda i čovjek – korištenje voda“, a oni su nama obećali pokloniti crteže kada se sretnemo drugi put.

Zahvaljujemo svim navedenim tetama i učiteljicama što su nas pozvale i tako lijepo primile, kao i dječici koja su pažljivo slušala znanja koja smo im prenosili, a koja će, nadamo se, primjenjivati u svakodnevnom životu i odnosu prema vodi.

Galerija

DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“DV „Zvončica“