Hrvatske vode
 

Hrvoje na morskoj turneji – 100. prezentacija slikovnica

Kao što smo najavili, Hrvoje je nastavio svoj put u morskim krajevima Hrvatske. Obišao je dječicu u Šibeniku, Pagu i Karlobagu. Baš kao po planu, Hrvoje, najugroženija hrvatska vrsta kornjače, predstavio se u jubilarnoj 100-toj prezentaciji slikovnica u najstarijem samorodnom hrvatskom gradu na istočnoj obali Jadrana - gradu Šibeniku. Naime, ovo je jedini veći obalni grad koji nisu utemeljili Rimljani, nego Hrvati, prije više od 1000 godina te je od osobitog značaja za hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu.  Ovoj svečanoj prigodi doprinijela je i prekrasna kongresna dvorana Katoličke osnovne škole s mnoštvom znatiželjnih mališana koji su nestrpljivo pratili prezentaciju. Morsku turneju završili smo s još jednim „rekordom“. Dosadašnjim prezentacijama educirali smo preko 4000 mališana diljem Hrvatske te tako svima još jednom skrenuli pažnju na važnost očuvanja voda i njeno racionalno korištenje. Također, sigurni smo da je naš Hrvoje došao do svakog doma mališana i odraslima prenio poruke o vodi, jer mališani su s velikim veseljem prihvatili malu kornjaču kao svoga prijatelja i zaštitnika voda i prirode.

Unatoč kišnom i tmurnom danu, u Šibeniku nas je dočekalo 79 učenika trećih i četvrtih razreda Katoličke osnovne škole, nimalo tmurnog raspoloženja. S njima u pratnji došle su učiteljice Višnja Štropin, Julija Crnogaća, Katarina Pilipac, Ivana Labor, Bjanka Klarendić, Ivana Baotić i knjižničarka Marina Klarić. Nakon prezentacije svih slikovnica, obišli smo prekrasan prostor škole. U jednoj učionici smo ugledali učenike kako sa zadovoljstvom pregledavaju naše slikovnice, dok oko vrata imaju papirnate kravate koje su izradili povodom Dana kravata koji se obilježavao tog dana.

Na poziv Komunalnog društva Pag, stigli smo na ovaj prekrasan otok. Zanimljivoj statistici koja se dogodila na ovoj turneji, pridodati ćemo i dva zanimljiva podatka. Otok Pag je prvi otok na koji je Hrvoje stigao uz pomoć prvog komunalnog poduzeća, koje se ponudilo umjesto nas organizirati druženja s učenicima njihovog kraja. Veliko hvala direktorici KD „Pag“, Ireni Buljanović i djelatnici Tini Boras na odličnoj organizaciji i druženju. Prva jutarnja prezentacija održala se u dječjem vrtiću „Paški mališani“, s 23 razigrane dječice, koji su zajedno s tetom Marijom Kurilo pozorno pratili avanture Hrvoja. Poklon slikovnice izazvale su oduševljenje među mališanima, a jedna djevojčica je veselo uskliknula: „Ovo je sjajno! Slikovnice su izvrsne!“

Nakon vrtića, krenuli smo u OŠ Jurja Dalmatinca i održali dvije prezentacije: za 45 učenika 5. i 6. razreda i njihove nastavnike Jelenu Dunatov, Sanju Rumoru, Marinka Maržića te za 57 učenika 3. i 4. razreda, koji su došli u pratnji učitelja Tanje i Alenke Fabijanić, Vanje Borčić, Anice Pogorilić, Ane Kuković Borgelott te pedagoga Igora Gubića. Učenici su uz prezentaciju saznali da njihov grad ima i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, da njime upravlja komunalno društvo a ne „vodoinstalateri kako su prvotno mislili, te da će komunalno društvo za njih organizirati i posjet uređaju, povodom nadolazećeg Svjetskog dana voda.

Zadnja prezentacija u ovoj morskoj priči, održana je u Karlobagu, gdje smo došli na poziv pedagoga Danijela Gregova, koji je naš dolazak usporedio s dobitkom na lotu. Prezentaciju smo održali za učenike nižih razreda koji broje samo 17 učenika. Osim učenika i pedagoga, pozorno su nas slušale i ravnateljica Ana-Maria Devčić i učiteljice Višnja Ilić i Verica Jelinić. Osobnih iskustava i komentara bilo je mnogo, jer mališani ovako malih sredina vrlo rijetko imaju priliku pokazati „gostima“ što su sve naučili i kako primjenjuju svoja znanja. I nas jako veseli spoznaja da je „dobar glas“ o našim edukativnim prezentacijama došao i do manjih sredina koje pokazuju veliki interes za očuvanje svojih lokalnih vodotoka i mora.  Vjerujemo da će im naš susret ostati u lijepom sjećanju i da će se slikovnice još puno puta prolistati a nova znanja, prokomentirati.

I za kraj – posebno nas veseli činjenica da smo u dosadašnjim razgovorima s mališanima, promijenili njihovo poimanje nastanka otpadnih voda, osobito u domaćinstvu te tako razvili stav prema odgovornijem ponašanju prema vodama. Naravno, uvijek je teško priznati da i sami svaki dan onečišćujemo vode. Tako gotovo u svakoj sredini redovito mališani odbijaju „priznati“ da i sami onečišćuju vode svaki dan, pa na pitanje „Tko onečišćuje vode?“ često čujemo odgovore: zločesti ljudi, neodgovorni ljudi, lopovi, auti, tvornice, psi, pa čak i mačket'ne. Nakon svakog našeg razgovora i pojašnjenja, lijepo je vidjeti ručice u zraku i preuzimanje odgovornosti na sebe kod svakodnevnog onečišćenja voda  prilikom pranja ruku, odlaska na toalet, kupanja, pranja rublja i posuđa te mnogih drugih aktivnosti čovjeka. Garancija je to očuvanju naših voda i razumijevanju uloge čovjeka u kruženju vode na našoj planeti.

 

Galerija