Hrvatske vode
 

Hrvoje nastavlja druženja s učenicima i u novoj školskoj godini

Nakon ljetnog odmora, Hrvoje je krenuo u nove avanture. Prvi s kojima se družio u novoj školskoj godini bili su učenici trećih razreda OŠ Josipa Račića na zagrebačkim Srednjacima. Stotinjak učenika, zajedno s knjižničarkom Darijom Jurič i učiteljicama Sanjom Stubičar, Martinom Klasić, Majom Kranjčec, Monjom Stipić i Ivanom Ćavar, kroz dvije prezentacije pozorno je slušalo Hrvojeve doživljaje. Predstavljene su im sve tri slikovnice Hrvatskih voda: „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda.“
Na samom početku, dječici su predstavljene glavne aktivnosti i zadaće Hrvatskih voda, upoznali su se s kornjačom Hrvojem i saznali zašto je baš kornjača glavni lik naših slikovnica, gdje i koliko dugo živi naša neretvanska kornjača i ostale kornjače. Naučili su u kakvim se oblicima voda javlja u prirodi, kako voda u prirodi kruži, a njihove ručice u zraku od samog početka prezentacija odavale su kako su ovo učenici koji mnogo toga već znaju. Zaista, kroz cijelu prezentaciju pozorno su slušali i bili vrlo pažljivi, pozorno su pratili i upijali nova znanja, a također su dijelili s nama i ostatkom razreda postojeća znanja i iskustva. Veliku pažnju „ukrala“ im je priča o poplavama, realistični prizori nasipa i gradnja zemljanih i zečjih nasipa. Puno pitanja su postavljali, poput onih što ako pukne nasip, koliko pijeska se stavlja u vreće za zečji nasip, zašto se stavlja baš pijesak, zašto uopće ljudi grade kuće tako blizu rijeka, ako postoji opasnost da budu poplavljene, što činiti ako dođe do poplava i slično. Knjiga o zaštiti voda uvijek je djeci zanimljiva jer spoznaju kako su sami odgovorni za onečišćenje voda u mnogim svakodnevnim situacijama, a da toga nisu ni bili svjesni. Rijetko tko ode s naših prezentacija, a da ne zaključi kako će se odgovornije ponašati u situacijama koje može promijeniti kako bi vodeni svijet, i ne samo vodeni, bio uredniji i čišći za dobrobit svih ljudi. Knjiga o korištenju voda podsjeti ih koliko je voda moćna i kako nema niti jedne životne aktivnosti koja se može obavljati bez korištenja vode i njene snage. Stoga, kako Hrvoje kaže, s vodom štedljiv treba biti i vode čuvati. Bez nje ne možemo živjeti, jer to su nam osnovni životni uvjeti.
Koliko su im se svidjele naše slikovnice, pokazuje činjenica da se ni na zvuk zvona nisu trgnuli, nego su imali želju čuti još mnogo informacija o kojima se može pričati puno više od jednog školskog sata, koliko naše prezentacije traju. Razveselili su se slikovnicama koje su dobili na poklon, a vjerujemo da će ih još puno puta sami pročitati i rado riješiti zadatke koji se u slikovnicama nalaze.
Zahvaljujemo knjižničarki Dariji Jurič koja je organizirala ovo lijepo druženje s učenicima i učiteljicama i nadamo se da ćemo imati priliku ponoviti ovaj susret s nekom novom slikovnicom ili s novom generacijom učenika.

Galerija