Hrvatske vode
 

Hrvoje nastavlja edukaciju najmlađih

Povodom Svjetskog dana voda 2022., u četvrtak 24. ožujka 2022. održana je edukativna radionica u Dječjem vrtiću Kutina – Neven za djecu starije grupe A s odgojiteljicama Draganom Turkalj i Biljanom Džorlev te djecu starije grupe B i odgojiteljicu Lauru Trputec Lazički, uz prisustvo Dore Ružić, psihologice pripravnika.

Nakon stanke u edukaciji najmlađih, uzrokovane pandemijom koronavirusa, Hrvoje nastavlja obilaziti vrtiće i osnovne škole, educirajući ih o važnosti očuvanja i zaštite voda. Prva prezentacija održana je povodom Svjetskog dana voda 2022. s temom Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim! u kutinskom vrtiću u kojem je preko trideset mališana sudjelovalo u zanimljivoj i interaktivnoj radionici, otkrivajući „tajne“ nevidljive vode svuda oko nas. Tako su mališani zavirili u kupaonicu tražeći „izvor“ čiste pitke vode na slavini, zaključivši da voda dolazi cijevima „iz zida“. Na isti način, perući ruke i promatrajući cijevi ispod umivaonika, zaključili su da slične cijevi „nestaju u zidu“ odvodeći prljavu vodu u veće cijevi, koje su nedavno vidjeli u gradu kako se ugrađuju pod zemlju. Ponosno su predavačici prenijeli svoja iskustva s „majstorima“ u gradu, koji su im rekli da je to kanalizacija koja odvodi otpadnu vodu. Na prezentaciji su saznali kako sva ta voda odlazi u kutinski uređaj gdje se pročišćava i takva ispušta u okoliš. No, nevidljivoj vodi nije bio tu kraj. Hvatala se vodena para iz daha na ogledalu, zalijevalo cvijeće s vodom koja je nestala u zemlji, a onda isparavala iz lišća. Iznenađujuće, mališani su znali odgovore i na „teška“ pitanja, poput ciklusa vode u prirodi prepoznavši ga kao „nekakav kružni tok“ ili ona kako nazivamo vode koje se nalaze pod zemljom. Naučili su kako se iz podzemlja voda crpi sve do slavine, a pijući jednu čašu vode pokazali su kako je voda najzdravije piće i kako do kraja dana treba popiti osam čaša vode, ako žele biti zdravi. Naravno, najviše im se svidio Hrvoje s kojim su se svi rado htjeli poigrati i postaviti pitanje svojim prijateljima. Veliko veselje i ciku izazvala je informacija kako će za uspomenu dobiti na poklon slikovnicu u kojoj se nalaze naljepnice i poster, pa smo u veselju i zajedničkoj fotografiji završili ovo druženje s mališanima, ostavljajući ih sa slikovnicama koje nisu ispuštali iz ruku. Zadovoljne odgojiteljice, pozvale su nas da ih posjetimo ponovo s nekom drugom temom o vodi, za neku drugu djecu, koja željno očekuju slične zabavne i edukativne prezentacije, s kojih odlaze svjesniji o očuvanju i zaštiti voda te njihovoj ulozi u tom zadatku. Hrvatske vode su za uspomenu na druženje dobile šareni dječji likovni rad „Voda u našem okruženju“, kao podsjetnik na kutinske mališane koji znaju što im znači voda.

Zahvaljujemo ravnateljici dječjeg vrtića Sandri Todorov na pozivu, odgojiteljicama i mališanima na uspješnom druženju te se nadamo kako će Hrvoje nastaviti svoju turneju u školama i vrtićima, gdje ga očekuju mališani iz cijele Hrvatske, o čemu svjedoči sve više primljenih poziva, popuštanjem protuepidemijskih mjera.

Galerija