Hrvatske vode
 

Hrvoje u maškarama

Vrijeme je maškara, narodnih običaja i zabave koju željno očekuju i vesele joj se sve generacije, a ponajviše djeca. Makar samo na jedan dan pruži nam se prilika postati netko drugi, pjevačica, doktor, vatrogasac, policajac, neki idol, simbol vremena ili pak junak koji spašava svijet. Danas je Hrvoje, maskota Hrvatskih voda, postao mali junak u očima predškolske djece grupe Sunce iz dječjeg vrtića Špansko koju vode tete Dijana Vrbanac i Marica Medved, brinući o održivom razvoju i zaštiti okoliša. Mališani ove grupe, zajedno s roditeljima, izradili su šarene Hrvojeve oklope, koji su se veselim bojama i transparentima o zaštiti voda isticali među zanimljivim kostimima ostalih skupina djece. „Naoružani“ transparentima i porukama zaputili su se prema Trgu Ivana Kukuljevića gdje su se susreli s maskiranim mališanima dječjeg vrtića Sunčana te se zajedno s roditeljima i prolaznicima proveselili na trgu. Naši mali maskirani junaci, poput pravog Hrvoja, pobrinuli su se da svi prisutni saznaju tko je Hrvoje i čime „se bavi“, pa su svima podijelili poruke o važnosti zaštite voda, apelirajući na njihovu svijest.  Po obavljenom „zadatku“, nastavili su druženje u dvorištu svoga vrtića te uz krafne i sokove uživali u plesu pod maskama.

Hrvoje, njihov izabrani junak, predstavlja najugroženiju vrstu kornjače u Hrvatskoj – riječnu kornjaču s područja rijeke Neretve. Njezin opstanak ovisi prvenstveno o kakvoći voda, kao i očuvanju staništa i jedinki pa je stoga uloga čovjeka od osobitog značaja za opstanak ove vrste. To su znali naši mališani kada su za maškare izabrali svoga junaka – Hrvoja, jer o njihovoj ekološkoj naobrazbi brinu marljive tete provodeći održive i okolišne programe u vrtiću, razvijajući kod djece svakodnevne dobre navike i empatiju za živa bića. I Hrvatske vode brinu o odgoju mališana pa su uz posjetu ove grupe u Španskom ostavile dubok dojam i na ostale mališane diljem Hrvatske. Naime, putem besplatnih prezentacija edukativnih slikovnica u kojima je glavni lik Hrvoje, educirano je preko 11.000 djece u 176 osnovnih škola i 32 vrtića diljem Hrvatske kroz 249 prezentacija do kraja 2019. godine. Duge liste čekanja s popisom vrtića i škola iz cijele Hrvatske govore nam kako je Hrvoje omiljeni lik mališana koji ga željno očekuju i ove godine, a koje ćemo započeti u ožujku s radionicama u ZgForumu za učenike OŠ Jure Kaštelana i mališane DV Špansko u suradnji s Gradom Zagrebom.

Tko zna, možda Hrvoje i sljedeće godine osvane na ulicama nekih drugih gradova, kao junak naših mališana koji barem na jedan dan mogu staviti oklop na leđa i proživjeti svoju vodenu avanturu!

Galerija