Hrvatske vode
 

Hrvoje u posjetu OŠ Miroslava Krleže i DV Jabuka u Zagrebu

U utorak 15. prosinca u prostorijama OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu i četvrtak 17. prosinca 2015. u Dječjem vrtiću „Jabuka“ u zagrebačkom naselju Trnava u Donjoj Dubravi, te izdvojenom objektu DV „Jabuka“ u Resniku održane su edukativne prezentacije slikovnice „Voda izvor života – zaštita voda“. Djeca su kroz zanimljiva predavanja naučili što sve onečišćuje vode i što je potrebno poduzeti kako bismo smanjili ovakva onečišćenja i očuvali naše vode.

U strogom centru grada Zagreba dočekalo nas je pedesetak učenika 3a i 3b razreda te pedesetak učenika 4a i 4b razreda u pratnji svojih učitelja Jelene Orlović, Drage Zenko, Melite Palaić Živković i Nade Povrženić. Hrvoja – koji je inače kum DV „Jabuka“, nestrpljivo je dočekalo osamdesetak mališana različitog uzrasta, dobne skupine od tri do sedam godina u pratnji teta čuvalica Marine Lujić, Zlatice Kovačević, Andreje Vedrina Panić, Jasne Milak i Ankice Gredelj. Ovom prezentacijom djeci je putem fotografija, odnosno kroz sliku i tekst ispričana priča o kornjači Hrvoju, njegovom životu uz Neretvu, nedaćama s kojima se sve susreo i susreće, a sve kako bi društvo podučio kako i na koji način možemo i moramo zaštiti naše vode.

Prezentacija je započela uvodnim upoznavanjem o kornjači Hrvoju – zašto baš kornjača i zašto baš Hrvoje? Djeca su s oduševljenjem poslušala prezentaciju, imala su bezbroj pitanja, ali i odgovora zašto baš Hrvoje u Hrvatskim vodama. Rukica u zraku nije nedostajalo, kao ni pametnih odgovora.

Tijekom prezentacije su saznali što sve onečišćuje naše vode i što je potrebno učiniti kako bismo onečišćenja umanjili. Na pitanje tko to sve onečišćuje naše vode nastao je tajac, a jedna pametna glavica je rekla – MI! Na postavljeno pitanje kako i na koji način onečišćujemo vode u domaćinstvu mnoge ručice dignute su u zrak, što je pokazalo kako djeca znaju što sve „prlja“ vode u svakodnevnom životu jedne obitelji. Na pitanje što su to otpadne vode i kamo se one ispuštaju odgovora nije nedostajalo. S pažnjom i znatiželjom dječica su slušala kako industrija, promet i poljoprivreda onečišćuju vode, a u razgovoru s predavačem Marijom Vizner pokušavala su dati razna rješenja za sprječavanje ovakvih pojava. Razni savjeti Hrvoja o načinu štednje i čuvanju voda ponovno su podsjetili djecu kako je potrebno usvajati dobre navike u svakodnevnom životu, jer samo tako ćemo svi zajedno sudjelovati u očuvanju svih živih bića na našem lijepom plavom planetu. Veselje i zadovoljstvo dječice pobudili su prikazi zadataka, naljepnica i edukativnog postera koji su sastavni dio slikovnice, a koji na zabavan način provjeravaju znanje i utvrđuju nove spoznaje.

Ugodno druženje završili smo podjelom slikovnica, a djeca su s velikim osmijehom na licu listala slikovnicu i međusobno komentirala sadržaj. Uz obećanje da ćemo se ponovo vidjeti i družiti s Hrvojem u nastavku izdanja nove edukativne slikovnice, koja će izaći sljedeće godine, oprostili smo se s dječicom OŠ Miroslava Krleže i DV Jabuka iz Zagreba.

Galerija

OŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u ZagrebuOŠ Miroslava Krleže i  DV Jabuka u Zagrebu