Hrvatske vode
 

Hrvoje u Sesvetama, Križu i Zagrebu

Nakon uspješno provedenih prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u travnju, zakoračili smo u novi mjesec u kojem velik broj mališana jedva čeka upoznati našu maskotu, kornjaču Hrvoja i njegove avanture u slikovnicama: „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“.

Travanj smo završili u druženju s učenicima OŠ „Luka“ u Sesvetama, s 43 učenika trećih razreda te njihovim učiteljicama Arijanom Piškulić Marjanović i Zdravkom Hladki, a dolazak možemo zahvaliti nastavnici kemije, Mariji Raguž koja nas je kontaktirala i dogovorila ovo lijepo druženje. Veselim i razigranim učenicima vrlo brzo smo zaokupili pozornost, koji su nastavili aktivno pratiti prezentaciju sve dok školsko zvono nije zazvonilo i oglasilo kraj ovog divnog druženja. Za poklon su dobili slikovnicu koja govori o poplavama, a upravo su poplave i bile tema o kojoj su najradije slušali. Zašto je bolje graditi kuće dalje od rijeka, zašto je bolje odmaknuti nasipe od korita rijeka, s čim se pune vreće za zečji nasip i mogu li one puknuti, samo su bile neke od tema i pitanja u mnoštvu pitanja koja su nam postavljali. Često spominjanje potoka Vuger, koji svojom dinamikom voda često prijeti poplavama i ogledalo je neodgovornog ponašanja stanovnika koji u njega odlažu razni otpad, pokazalo je koliko mališani proživljavaju i uočavaju probleme vezane uz vode koje ih okružuju i koliko su željni nešto poduzeti kako bi se situacija poboljšala. S osjećajem zadovoljstva napustili smo Sesvete, uvjereni kako će ovi mališani sutra znati brinuti o našim vodama.

Prva svibanjska prezentacija održana je za učenike osnovne škole Milke Trnine u Križu. Zahvaljujući učiteljici Tei Bojić i ravnatelju Zlatku Hasanu, upoznali smo šezdesetak učenika tri četvrta razreda i njihove učiteljice Snježanu Domitrović, Maju Eror i Natašu Nižetić-Šiletić. Velika učionica bila je spremna prvi školski sat primiti učenike četvrtih razreda koji su se potiho poredali u klupe i zasjeli na stolice, znatiželjno očekujući prezentaciju. Za Hrvoja su poneki čuli, no nove informacije o riječnoj kornjači iz doline rijeke Neretve te ostalim kornjačama koje nastanjuju naš Plavi planet pobudile su znatiželju mališana. Rado su se uključivali u razgovor o kornjačama i ponosno primjerima prezentirali čiste vode rijeke Česme utvrđujući to prisustvom domaćih kornjača. Upoznavši našeg Hrvoja, učenici su sa zanimanjem pratili njegove avanture kroz teme poplava i zaštite voda, pokazujući svoje znanje o nasipima u bližoj sredini, vrećama i zečjim nasipima, onečišćenjima voda i štednjom voda u vlastitom domu i školi. Nagovještaj o tome kako je Hrvoje postao neretvanski gusar, ponukao je mališane da svoj dobiveni primjerak slikovnice o korištenju voda odmah prolistaju i saznaju što se to dogodilo Hrvoju. Zajednička fotografija veselih mališana s podignutim slikovnicama u zraku, ostat će u našim sjećanjima i lijepa uspomena na druženje s OŠ Križ.

Kako se dobar glas daleko čuje, tako su i preporuke o našim prezentacijama došle i do dječjeg vrtića „Dječja igra“ na zagrebačkim Vrbanima. Zahvaljujući djelatnici Hrvatskih voda Kristini Rihtar, koja nas je povezala s tetom Anjom Bucković, družili smo se s dvadesetak mališana predškolskog uzrasta i pedagogicama Sanjom Kolarić Piplica i Anitom Malašić. U lijepoj dvorani, arhitektonsko vrlo funkcionalnog vrtića, održana je prezentacija slikovnice „Voda izvor života-Zaštita voda“. Mališani udobno smješteni na strunjačama upoznali su se s Hrvojem i vrlo pažljivo pratili avanturu u njegovoj barici. Ruke su bile podignute neprestano u zraku u želji da ispričaju sve svoje životne situacije u kojima su vidjeli „zločeste“ ljude kako bacaju čikove, flaše i razni otpad u prirodu, „prljajući“ vode. Male bistre glavice ponudile su zanimljive odgovore na pitanja o onečišćenjima i važnosti voda za čovjeka, uspoređujući čak čovjeka i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda – prvi pije čistu vodu a ispušta prljavu, dok drugi dobiva prljavu a ispušta čistu. Zanimljivo, zar ne! Vesela mala družina jedva je dočekala da im podijelimo slikovnice te su mališani odmah prionuli na listanje i pregledavanje zadataka, postera i naljepnica. Ostavili smo ih uronjenih glavica u slikovnicu i mislima o očuvanju i štednji voda.

Bliži se kraj školske godine pa „punom parom“ nastavljamo obilaziti mališane škola i vrtića diljem Hrvatske, kako bismo ispunili njihove želje za druženjem s Hrvojem i avanturama vezanim uz vode. Zaista, mališani uživaju u našoj maloj maskoti i vrlo rado se slikaju s njime. Vjerujemo kako će Hrvojeve poruke o očuvanju voda još neko vrijeme okupirati maštu mališana i ostati negdje zapisane kao podsjetnik kako se moramo odnositi prema okolišu i vodama. Takođe, sigurni smo kako će i pojava Hrvoja u kostimu, koji je u izradi, izazvati veliko zanimanje mališana, što s posebnim veseljem i mi očekujemo.

Galerija