Hrvatske vode
 

Hrvoje u Sisku i Dalmaciji

U novom nastavku upoznavanja osnovnoškolaca diljem Hrvatske prije školskih praznika, Hrvoje je svratio na 4 nove adrese.

Prva adresa na koju se uputio s djelatnicama Hrvatskih voda bila je osnovna škola 22. lipnja u Sisku. Na poziv ravnateljice Azre Rađenović, održane su dvije prezentacije za 74 učenika trećih i četvrtih razreda i njihove učiteljice Blanku Rončević, Ljerku Banović, Marijanu Lamzu i Sanju Bastu. Sisak je grad na tri rijeke pa je djeci bilo zanimljivo slušati naše teme i postavljali su razna pitanja. Ponekad čujemo smiješne odgovore poput onih da vode prljaju smetlari, ali ponekad čujemo i hvale vrijedne komentare poput onih da se trude maknuti vidljiva onečišćenja iz vode kada su u prirodi.

Nakon Siska, krenuli smo u novu dalmatinsku avanturu i upoznali učenike iz tri škole u zadarskom kraju.

U osnovnoj školi u Obrovcu dočekao nas je ravnatelj Željko Modrić koji nas je upoznao s četrdesetak učenika trećih i četvrtih razreda matične i područnih škola i njihovim učiteljima Katom Knežević, Ljubom Šalaj, Marinom Martinović. Marijanom Pejčinović i Marinkom Matićem. „Ako samo jedna informacija od ovoga što ćete čuti danas ostane, predavanje je imalo smisla“ rekao je ravnatelj učenicima u uvodnom pozdravu. Predavanje je bilo toliko zanimljivo da se sa svojim odgovorima na pitanja uključivala čak i učiteljica, a ne samo učenici. Mislimo da je učenicima na kraju prezentacije ostalo puno više od samo jedne nove informacije i sretni smo što smo to uspjeli ostvariti.

Sljedeća škola u koju smo se uputili bila je osnovna škola Jurja Barakovića u Ražancu. Zahvaljujući dobrim radovima koje su učenici ove škole prijavili na naš natječaj „Najmlađi za vode Hrvatske“, odlučili smo posjetiti ovu školu i upoznati njihovu mentoricu Anu Zekanović  i učenike. 37 učenika nižih razreda čekalo nas je u učionici i iščekivalo početak prezentacije, a s njima su došle i učiteljice Ana Zekanović, Iva Čačić, Ivana Jović, Nikolina Katić, Marija Perković i Maja Jurlina. Pametna pitanja i razmišljanje tako male djece često nas iznenade, a tako je bilo i ovaj put kada se jedan dječak zainteresirao za Nikolu Teslu i kako je moguće da snaga vode stvori električnu energiju.

Što je to ciklus vode, što su to poplave, zašto do njih dođe, kako se braniti od njih, za što sve koristimo vodu, a kako ju možemo čuvati, pitanja su s kojima upoznajemo mališane diljem Hrvatske. Tako je bilo i u zadnjoj školi na našoj dalmatinskoj turneji, osnovnoj školi Privlaka, u koju smo također došli zahvaljujući njihovom dobrom prijavljenom projektu na naš natječaj za osnovnoškolce. Uz učiteljicu Zoreniju Malvoni i njezinih drugi razred, na prezentaciji su nam se pridružili i učenici četvrtog razreda, učiteljice Ivana Martonoši, Jadranka Begonja, knjižničarka Marijana Jurjević i pedagoginja Marija Grbić. Za kraj ovog druženja, četrdesetak učenika pogledalo je video spot koji su učenici drugog razreda prijavili na natječaj, a na kraju su nas glavni akteri razveselili izvedbom uživo i pjesmicama.

Prezentacije su prošle u edukativnom i veselom duhu, a mi smo završili našu turneju sretni jer smo kod mnogih učenika probudili svijest o očuvanju voda, a svoja nova znanja podijelit će i sa svojim roditeljima i, nadamo se, probuditi i kod njih dodatnu brigu za naše vode i prirodu.

Učenici su na kraju dobili slikovnice koje govore o zaštiti voda i koje će, sigurni smo, još puno puta prelistavati i riješiti zadatke na kraju slikovnice koji ih posebno razvesele, a plakat iz stražnjeg džepa sigurno se već nalazi u mnogim dječjim sobama i učionicama.

Galerija