Hrvatske vode
 

Hrvoje u Zadru i neretvanskom zavičaju

Dana 2. studenog 2015. godine održana je prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda za učenike trećih razreda OŠ Bartula Kašića u Zadru. U prostoru osnovne škole dočekalo nas je znatiželjnih 78 učenika 3a, 3b i 3c razreda s učiteljicama Smiljom Knežević, Kristinom Knežević i Zlatom Mazarović koji su spremno iščekivali početak prezentacije.

Lijepo uređena i dječjim radovima ukrašena Osnovna škola Bartula Kašića u Zadru odisala je stvaralačkim duhom i pozitivnom energijom, koja nas je pratila u suncem okupanim hodnicima. Svečanom ruhu doprinijela je i činjenica da je škola ove godine obilježila i 30 godina svoga postojanja, bilježeći danas zavidnu brojku učenika od preko tisuću mališana i nekoliko područnih škola. Gotovo osamdesetak učenika smještenih u velikoj učionici, pomno su pratili predstavljanje maskote kornjače Hrvoja i njegovih avantura u slikovnicama „Život uz rijeku – Poplave“ i „Voda izvor života - Zaštita voda“. Nestrpljivo su odgovarali na pitanja o onečišćenjima i očuvanju voda u želji da nam pokažu što sve znaju, a mnogobrojnim primjerima iz svakodnevnog života potvrdili su nam kako znaju što sve treba činiti kako bi se očuvale naše vode. Posebno su se razveselili kada su saznali kako će za uspomenu dobiti obje slikovnice, te su se vrlo razdraganih i veselih lica fotografirali s predavačima iz Hrvatskih voda, Marijom Vizner i Andrijanom Pavić. Posebno lijepom završetku druženja s mališanima iz Zadra, pridonijelo je i uručenje posebno izrađene Zahvalnice Hrvatskim vodama za održano edukativno predavanje koje nam je na samome kraju zajedno s prigodnom publikacijom „Geološka zbirka zadarske županije i OŠ Bartula Kašića“ predao prof. geografije Dinko Marin. Ovom prilikom zahvaljujemo se domaćinima osnovne škole, ravnateljici Vesni Stojanov i učiteljicama trećih razreda, te posebno nastavniku Dinku Marinu, koji nam je bio od velike pomoći pri organizaciji prezentacije.

Veliko veselje i zadovoljstvo doživjeli smo u zavičaju kornjače Hrvoje – dolini rijeke Neretve. U ranim jutarnjim satima 3. studenog zaputili smo se rosom okupanom neretvanskom dolinom koja se budila s prvim zrakama sunca prema OŠ Opuzen gdje nas je dočekalo 34 učenika 3a i 3b razreda s učiteljicama Valerijom Palinić i Ivanom Bašić te knjižničarkom Ljiljana Glavor i ravnateljem Zlatkom Sušanom. Nastavili smo se družiti i s učenicima OŠ Stjepana Radića u Metkoviću s 48 učenika 3d i 3e razreda i učiteljicama Anđelkom Obradović i Ankom Milinković te sa 66 učenika 3a, 3b i 3c razreda i učiteljicama Ivanom Popović,Nadom Šunjić i učiteljem Krešimirom Jurićem. Veliku pomoć u organizaciji prezentacija pružile se nam i pedagoginje Ivana Gujinović i Nikolina Vugdelija te ravnateljica Božena Nikoletić. Prvi susret učenika s riječnom kornjačom koja je postala maskota Hrvatskih voda i čija je domovina upravo rijeka Neretva, mališane je posebno učinio ponosnima na svoj neretvanski kraj. Nizale su se priče o viđenim kornjačama i tražile sličnosti s obilježjima ove najugroženije vrste kornjača u Hrvatskoj. Pomno su se pratile avanture Hrvojeve družine te se odgovaralo na pitanja o važnosti voda za čovjeka i život, što sve onečišćuje naš vode, kako očuvati vode svakodnevnim navikama i slično. Moramo priznati , učenici iz neretvanske doline iznenadili su nas znanjem o ciklusu voda, kiselim kišama, potrebi čovjeka za vodom i potrebi pročišćavanja otpadnih voda koje proizvodi čovjek u svim životnim situacijama. Zadaci, naljepnice i edukativni plakat kao dodatni zanimljiv sadržaj slikovnice „Voda izvor života-Zaštita voda“ potaknuli su i one šutljivije na komentare u kojima su spremno nudili rješenja i pokazali želju za aktivnim ponavljanjem naučenog. Veliki osmjesi na licima mališana popraćeni oduševljenjem pojavili su se prilikom podjele slikovnica, koje su odmah otvarali i pregledavali, tražeći zanimljiv stih i otkrivajući detalje priče.

Bilo je pravo zadovoljstvo družiti se s učenicima Hrvojevog zavičaja u Opuzenu i Metkoviću, a naši susreti ostat će zabilježeni na zajedničkim fotografijama i u sjećanjima mališana. Sigurni smo nakon našeg susreta kako će Hrvoje i njegovi rođaci biti u sigurnim rukama malih stanovnika naselja uz rijeku Neretvu koji će brinuti o našim vodama i čuvati ih od onečišćenja. Kako su nam rekli, željno nas očekuju s novim avanturama Hrvoja u sljedećoj slikovnici koja će ispričati priču o korištenju voda, a do tada upućujemo im velike pozdrave i zahvaljujemo na domaćinstvu i druženju!

Naša „morska“ turneja s Hrvojem nastavlja se duž Jadranske obale i zaobalja gdje nas očekuju učenici osnovnih škola u Imotskom, Omišu, Stobreču i Obrovcu Sinjskom.

Galerija

Hrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičajuHrvoje u Zadru i neretvanskom zavičaju