Hrvatske vode
 

Hrvoje upoznao učenike iz Dubrave, Botinca i Rugvice

Prošli tjedan dogodila se nova vodena tura! U 3 dana i kroz 6 prezentacija, Hrvoje i zaposlenice Hrvatskih voda obišli su škole u zagrebačkoj okolici i družili se s učenicima iz tri osnovne škole – OŠ Dubrava, OŠ Braće Radić u Botincu i OŠ Rugvica. Upoznali su 234 učenika i njihove učiteljice.

Na poziv učiteljice Dubravke Habuzin i njezinog trećeg razreda, stigli smo u OŠ Dubrava, gdje nas je dočekao još jedan treći razred s učiteljicom Željkom Novak, ravnateljica Marijana Kozumplik i pedagog Elvis Zalović. U veselom društvu, vrlo brzo je proletio jedan školski sat, a ručice pametnih učenika bile su cijelo vrijeme podignute u zraku.

Oduševljenje koje su slikovnice Hrvatskih voda izazvale u veljači ove godine U OŠ Braće Radić u Botincu, „natjeralo“ je knjižničarku Ružicu Rebrović-Habek da nas pozove opet, da s novom slikovnicom probudimo zanimanje za vode i kod nove generacije drugih i trećih razreda i njihovih učiteljica: Gordane Kirn, Suzane Milanović, Jasne Sukobljević, Maje Grgić, Ksenije Sukmaić, Dunje Blažević i Bernarde Pintar.

Prvi, ali sigurno ne i zadnji put, Hrvoje je posjetio i učenike trećih razreda OŠ Rugvica, njihove učiteljice Danijelu Klajn, Rominu Šoštarić, Sanju jug, defektologinju Dubravku Kostantinov i ravnatelja Roberta Munđera. Dva školska sata prošla su za tren, a učenici su za dobro sjećanje i ponavljanje priče o vodi video kamerom zabilježili ovo edukativno i zabavno predavanje. 

Učenicima su predstavljanje sve tri slikovnice Hrvatskih voda „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“, a osim slikovnica, ponovili smo i već dobro poznati pojam ciklusa voda i priču o kornjačama.

Hrvoje je naučio učenike što su to vodostaji, nasipi, poplave, tko su vodočuvari koji brinu o vodama i našoj sigurnosti, kako se moramo ponašati kada nam voda zaprijeti poplavama, što moramo raditi u tim situacijama i koga slušati.  Naučio ih je da vode treba čuvati od svih onečišćenja jer bez vode bismo bili kao ptica bez krila i kako Hrvoje kaže u pjesmici na kraju druge slikovnice: „Zahvalit će nam voda, budite sigurni u to, jer ona ne zaboravlja i zna zašto“. Podsjetio je učenike o tome koliko je voda moćna, bez pitke vode ne bi bilo života, ne bi brodovi iz daljina mogli prevoziti ljude i robu, ne bi bilo industrije, poljoprivrede i najzanimljivijih ljetnih aktivnosti, poput plivanja i ronjenja. Zadaci i plakat na kraju slikovnica uvijek izazovu oduševljenje, posebno kada učenici shvate da će za uspomenu dobiti svoj primjerak slikovnice. Tako je bilo i ovaj put, u sve tri škole.

Zanimljivi komentari učenika nas uvijek nasmiju, poput komentara „Zašto se voda ne mućka u nama, ako je oko 70% vode u čovjekovom organizmu“, ili nas iznenade pametni zaključci poput „Ja bih sve vode pročistila  i vratila čistu vodu u rijeke“. Lijepo je vidjeti da su djeca osviještena i da se trude od malih nogu čuvati vode i brinuti za okoliš. Zahvaljujemo svim ravnateljima, učiteljicama i ostalim djelatnicima škola, a najviše samim učenicima na pažnji i entuzijazmu kojim nas potaknu da, s našom maskotom Hrvojem, obiđemo još više škola i učenika. Avanturu nastavljamo u morskim krajevima, a gdje je Hrvoje odlučio otići ovaj put, saznat ćete za nekoliko dana.

 

Galerija