Hrvatske vode
 

Hrvojev susret s učenicima OŠ Jure Kaštelana

Prva ovogodišnja prezentacija slikovnica „Život uz rijeku-Poplave“ i „Voda izvor života – Zaštita voda“ održana je 29. siječnja 2016. godine u OŠ Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici.

Prezentaciji slikovnica u OŠ Jure Kaštelana prisustvovala je i Vanja Glogovac, viša stručna savjetnica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju Zavoda za unaprjeđenje zaštite na radu, s kojim su Hrvatske vode započele suradnju prošle godine i kojem je naš dječji edukativni program sa slikovnicama bio poticaj za pokretanje sličnog projekta u Zavodu.

U jutarnjim satima dočekalo nas je četrdesetak veselih učenika OŠ Jure Kaštelana, 3.b razreda i ekološke grupe 2. razreda s učiteljicama Marinom Lucin i Mirelom Keros. Znatiželjni učenici pažljivo su slušali o Hrvojevim avanturama cijeli školski sat. Što je predavanje bilo bliže kraju, sve je teže bilo vidjeti učenika koji nije imao podignutu ruku u zraku. Svi su htjeli podijeliti s nama svoje komentare, iskustva i znanja o poplavama, kornjačama i zaštiti voda. Za zečje nasipe su čuli, znali su koji su hrvatski gradovi stradali u poplavama, a za poplave su „optužili“ previše kiše. Komentirali su kako su u rijekama viđali svakakve predmete – plastične boce, karton, gume, građevinski otpad, papir i sve ostalo što tamo ne pripada. Pohvalili su se svojim postojećim znanjima o štednji vode dok peru zube i tuširaju se te na kraju zaključili da „što više vode trošimo, više ćemo plaćati“. Stoga je poruka jasna – moramo čuvati svoje vode! Ovi učenici su tu poruku dobro naučili i s nama potvrdili, a nadamo se da će ju kroz naša predavanja prihvatiti još puno dječice, s jednakim oduševljenjem. Za poklon i uspomenu su na kraju sata dobili svoje primjerke slikovnica i fotografirali se s Hrvojem.

Zahvaljujemo ravnatelju Krešimiru Supancu na gostoprimstvu i konstruktivnom razgovoru u kojem smo razmatrali mogućnosti daljnje suradnje. Posebno se zahvaljujemo knjižničarki Maci Tonković na uspostavi suradnje Hrvatskih voda i susjedne nam škole te pomoći oko organizacije našeg susreta s učenicima nižih razreda.

Vjerujemo kako će se naša suradnja s OŠ Jure Kaštelana nastaviti i kroz druge projekte kojima je tema vode u žarištu zanimanja, a također smo sigurni i kako će im ovo iskustvo ostati u lijepom sjećanju uz obećanje ponovnog susreta na predstavljanju treće slikovnice.

Galerija

OŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure KaštelanaOŠ Jure Kaštelana