Hrvatske vode
 

Hrvojeva istarska avantura

Na poziv djelatnika Istarske županije, Ivane Mihalić Fabris i Nikole Cvitana iz Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, zaputili smo se na još jednu istarsku turneju. Nakon uspješno provedenih prezentacija u osnovnim školama u Rovinju, Novigradu i Vodnjanu, koje smo obišli u 2015. i 2016. godini, rado smo se još jednom zaputili u smjeru Istre i posjetili učenike nižih razreda osnovnih škola u Poreču i Pazinu.

U proljetno jutro, baš kao iz naše slikovnice, zaputili smo se s našom maskotom Hrvojem prema OŠ Poreč gdje smo upoznali simpatične pedagoginje Suzanu Uzelac i Snježanu Tičak-Balaž te se smjestili u učionicu u kojoj su nas čekala dva četvrta razreda i njihove učiteljice Nada Andonović i Renata Maltar. Kod pedesetak učenika pobudili smo velik interes i vrlo brzo dobili njihovu koncentraciju i zanimanje. Ruke su rado podizali u zrak kako bi podijelili s nama nova iskustva, a usput su nešto i naučili. Jednako zanimljivo i simpatično prošlo je druženje s pedesetak učenika iz preostala dva četvrta razreda koje smo upoznali na sljedećoj prezentaciji i kod njihovih učiteljica Davorke Škarice i Marije Selar. S obzirom da ovo, nasreću, nisu područja koja se često imaju priliku susresti s poplavama, na tu temu saznali su  mnoge zanimljive informacije koje prethodno nisu znali. Teme poput zaštite i korištenja voda puno su im bliže i taj dio prezentacije je prošao puno razigranije i aktivnije. Za kraj smo ih iznenadili sa slikovnicom o zaštiti voda i obećali da ćemo doći ponovo s novom slikovnicom.

Sljedeći dan zaputili smo se u smjeru Pazina gdje nas je osim pedagoginje Dajane Kuzma dočekao i viši stručni suradnik za vodoprivredu Istarske županije, koji nam je pomogao organizirati posjet školi i koji je vrlo rado i sam poslušao obje prezentacije taj dan. Osamdesetak učenika trećih razreda i eko skupine je kroz dvije prezentacije upoznalo našu kornjaču i poslušalo o njegovim avanturama kroz sve tri slikovnice, a zadovoljne su bile i učiteljice Stefanija Načinović, Gordana Hrvatin, Tatjana Maligec i Livija Žufić. Djeci se svidio naš Hrvoje i bili su vrlo zainteresirani da saznaju malo više o kornjačama. Dijelili su s nama savjete kako bi se obranili od poplava. „Padale“ su svakakve zanimljive ideje za obranu od poplava, kao npr. da bi popili svu vodu ili da bi pobjegli, da bi zvali pomoć ako im mobitel ne upadne u vodu i sl. Jedan dječak se pohvalio kako svaki dan gleda Dnevnik pa zato zna za zečje nasipe, tj. za pomoć u vrećama od pijeska, a nekoliko pametnih glavica se dosjetilo kako bi sagradili zid/nasip koji će štititi naselja od nabujale rijeke. Neki su se pohvalili da su imali priliku vidjeti pročistač otpadnih voda u njihovom gradu, a neki kako skupljaju kišnicu za zalijevanje cvijeća. Lijepo je znati da od najmlađih dana brinu za naše vode i okoliš, a mi se svakako trudimo pomoći u tome da jednog dana budu odgovorni prema prirodi. Sigurni smo kako ćemo i u ovu školu opet rado doći, a sigurni smo i kako će svi rado prelistavati još puno puta slikovnice o korištenju voda koje smo im ostavili kao poklon iznenađenja. Zahvaljujemo i pedagoginji Barbari Močibob koja je pomogla u organizaciji.

Kraj školske godine se bliži, a mi nastavljamo educirati učenike dok ne „odzvoni zvono za kraj školske godine“. Sljedeća na redu je jedna sisačka osnovna škola, ali i još jedna morska turneja, ovaj put dalmatinska.

Galerija