Hrvatske vode
 

Kraj školske godine u druženju s Hrvojem

Pomalo „vruće“ školske klupe i zagrijane stolice u razredima osnovnih škola uskoro ostaju prazne sve do rujna kada se mališani vraćaju nakon zasluženog ljetnog odmora. U veseloj i opuštenoj atmosferi zadnjih školskih dana, održane su 28. i 29. svibnja završne prezentacije slikovnica Hrvatskih voda u OŠ Velika Mlaka, PŠ Mičevec i OŠ Josipa Račića u Zagrebu.

Unatoč velikoj sparini u zagrijanoj učionici, iza zamračenih prozora odvijala se zanimljiva prezentacija slikovnica Hrvatskih voda, koju su pratili učenici drugih razreda OŠ Velika Mlaka, PŠ Mičevec s učiteljicama Andreom Popovčić, Katarinom Ilenić Pervan, Dianom Prevolnik i Kristinom Polić. Uvodnu riječ dao je Nikica Visković iz VG Vodovoda d.o.o. iz Velike Gorice koji je i potaknuo suradnju sa školom. Šezdesetak mališana s velikim je oduševljenjem pozdravilo Hrvoja i upoznalo se s njegovim avanturama u neretvanskoj barici. Izuzetno motivirani i usredotočeni na temu voda, vrlo rado su podizali ručice u zrak, pokazujući interes i zanimanje za temu voda. Iznenadili su i nas i učiteljice mnogim odgovorima ali i pitanjima, pokušavajući saznati što više o vodama i onečišćenjima. Kako je nastala voda? Kako nastaju poplave? Zašto je voda iz slavine ponekad žuta? Je li klor štetan za čovjeka? Zašto se stavlja klor u vodu? Kako auti mogu onečistiti vodu? Kako nastaju oblaci i zašto postaju sivi? Od kuda dolaze kiše s pijeskom? Je li frizerka troši i prlja vodu? Kako nastaje nafta? Kako amorfa može naštetiti našim vrstama ako se ne kreće? Kako brzo raste amorfa? Gdje ima te amorfe? Dio su postavljenih pitanja o kojima smo raspravili i našli odgovore na njih. Iznenadili su nas vrlo pametnim i logičnim pitanjima, kojima su htjeli rasvijetliti neka pitanja i „otkloniti svaku sumnju“ u svojim zaključcima. Nevjerojatno, ali nije im smetala niti vrućina i sparina, koja se širila učionicom zajedno s nevidljivom vodenom parom u zraku. Posebno veselje izazvao je Hrvoje, koji se rado udomaćio na ručicama mališana i postavljao razna pitanja. Naljepnice, poster i slikovnica izazvali su sveopće oduševljenje i veliki pljesak za Hrvatske vode i Hrvoja! Zagrljaji mališana i nasmijana lica uz zahvale za predavanje i poklone, popratio je i uzvik djevojčice: „Hvala vam na slikovnicama i predavanju! Bilo je o-d-l-i-č-n-o!“. Gromoglasni pljesak, koji je sličio na pljusak, zagrmio je učionicom i privukao pažnju ostalih mališana koji su se našli u holu škole. I učiteljice su nas ispratile s osmjehom i riječima: „Sve je bilo odlično! Samo tako nastavite!“. Potrajalo bi naše druženje i dalje jer je znatiželja mališana bila neumoljiva, no zvono je označilo kraj našeg druženja i obvezu odlaska na neke druge zadatke.

Zadnja prezentacija u ovoj školskoj godini održana je u lijepoj školskoj knjižnici OŠ Josipa Račića u Zagrebu, gdje nas je dočekala nasmijana knjižničarka Darija Jurič. Učenici trećih razreda s učiteljicama Marijom Mamić i Gordanom Omejec, udobno su se smjestili na stolice i u tišini s nestrpljenjem iščekivali odgovor na pitanje: Tko je Hrvoje? Veliki pljesak na samom početku prezentacije, nakon najave knjižničarke, obećavao je toplu i poticajnu atmosferu. Nakon upoznavanja s našom maskotom i kornjačama, opušteno i s velikim zanimanjem, učenici su nastavili pratiti predavanje. Česta pitanja i razgovor s mališanima, poticali su i one „stidljivije“ da se uključe u raspravu i kažu što znaju o vodama, onečišćenjima, štednji vode i kornjačama. Uobičajeno, kao i svi mališani diljem Hrvatske, nisu odmah „priznali“ da svaki dan onečišćuju vode, no nakon našeg razgovora i otkrivanja činjenica, shvatili smo povezanost potrošnje čiste vode i njenog onečišćenja u svakodnevnim ljudskim aktivnostima. „Hrvoje, Hrvoje!“ povikala su djeca nakon pojavljivanja lutke Hrvoja na ruci predavačice. Naravno, brzo su počeli smišljati pitanja kako bi imali priliku staviti lutkicu na svoju ruku i odglumiti Hrvoja. Neki su bili vrlo uspješni u tome i dobro nas nasmijali, plijeneći svojim šarmom i potičući ostalu djecu, koja su se dizala sa svojih mjesta uzdignutih ručica pokušavajući pridobiti pažnju Hrvoja, kako bi baš njih izabrao za odgovor. Koliko su mališani bili zadovoljni našom prezentacijom, pokazali su nam velikim pljeskom i pjesmicom „Raca plava po Dravi“. U veselju je protekla i podjela slikovnica, što smo zabilježili našim fotoaparatom. Uz pozdrav „peticu“ s Hrvojem pri izlasku iz knjižnice, veseli i razigrani mališani sa slikovnicama u rukama zaputili su se prema svojim učionicama i kraju ove školske godine, vjerujemo uspješne mnogima.

Zahvaljujemo svima na interesu i pomoći u organizaciji ovogodišnjih prezentacija koje su prema riječima učiteljica i odgajateljica bile vrlo uspješne i korisne za mališane, koji su pokazali veliko zanimanje za temu voda. Veselimo se svim budućim druženjima s mališanima, koji nas željno očekuju diljem naše lijepe Hrvatske. Uživajmo svi u ljetnom odmoru i vidimo se u jesen!

Galerija