Hrvatske vode
 

Kutina i Banova Jaruga u druženju s Hrvojem

U četvrtak i petak, 28. i 29. travnja, Hrvoje je posjetio učenike DV Kutina – Podružnica Neven, OŠ Stjepana Kefelje i OŠ Mate Lovraka u Kutini te OŠ Banova Jaruga. Preko 180 mališana predškolskog uzrasta i nižih razreda družili su se s Hrvojem upoznajući se s poplavama, nasipima, vodočuvarima, onečišćenjima, specijalnim službama za sanaciju, pročišćavanjem otpadnih voda, štednjom vode i korištenjem voda.

U jutarnjim satima četvrtka, 28. travnja, najstarija skupina mališana Dječjeg vrtića Kutina, Podružnica Neven s tetama Dunjom Vidiček i Sandrom Todorov, te pomagačem u radu Darkom Kousekom, dočekala nas je u lijepo uređenoj dvorani i radosnim uzvicima pozdravili kornjaču Hrvoja, koji im je mahao s velikog platna. Šarene ilustracije slikovnica „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“ izmjenjivale su se pred očima 27 mališana koji su, udobno se smjestivši u svojim stolicama, pratili avanture Hrvoja. Zaista su nas iznenadili svojom maksimalnom koncentracijom, jer puni školski sat pažljivo su pratili predavanje, često izrazom lica pokazujući koliko je priča zanimljiva. Svoju zainteresiranost za pitanja vezana uz vodu pokazali su i u međusobnoj interakciji s predavačem, Marijom Vizner. Ponovili smo svoja znanja o vodi, koliko je važna za život, kako ju možemo štedjeti svaki dan i što trebamo činiti kako bi očuvali naše vode i prirodu. Mališani su nas iznenadili i osnovnim znanjem o kruženju vode u prirodi i u kojim oblicima se voda javlja u prirodi. Svoje druženje završili smo zajedničkom fotografijom i podjelom slikovnica, uz nasmijana dječja lica. Riječi odgajatelja: „Predivno i prelijepo druženje uz učenje novih spoznaja i saznanja! Savršeno i nadamo se daljnjoj suradnji! Svaka čast! Hvala!“ dovoljne su u opisu dojmova koje smo ostavili našim prezentacijama. Zahvaljujemo tetama na vrlo ugodnom druženju i domaćinstvu u DV Neven kojeg ćemo se vrlo rado sjećati te im upućujemo čestitke za uloženi rad i odgoj djece kao i znanje koje su pokazali.

U ranim poslijepodnevnim satima četvrtka nastavili smo druženje s učenicima 4.a, 4.b i 4.c razreda OŠ Stjepana Kefelje s učiteljicama Natalijom Marmilić, Monikom Banović i Helenom Ćosić. Kroz dvije prezentacije 56 učenika četvrtih razreda upoznalo se sa životom kornjačama i riječnom kornjačom Hrvojem, pojavom velikih voda i vrstama nasipa, onečišćenjima i ulozi čovjeka u očuvanju voda, korištenju voda i invazivnim vrstama. Mnoge ručice učenika mahale su u zraku u želji da odgovore na postavljena pitanja o vodi, a pokazali su zavidno znanje o ciklusu vode, podzemnim vodama, sustavima kanalizacije i pročišćavanju otpadne vode, Nikoli Tesli i štednji vode te ostalim pitanjima očuvanja vode. Na naše iznenađenje, neki učenici su znali s velikom točnošću opisati i osnovne djelatnosti Hrvatskih voda. Saznali smo, bila su to djeca djelatnika Hrvatskih voda, što nam je potvrdilo da se o vodi priča u okruženju obitelji te tako prenosi znanje u svakodnevnom životu. Druženje s učenicima OŠ Stjepana Kefelje završeno je podjelom slikovnica i zajedničkom fotografijom te porukama učiteljicama kako bi bilo dobro što češće organizirati ovako edukativne prezentacije uz mogućnost praktične nastave. Zahvaljujemo učiteljici Heleni Ćosić na pomoći u organizaciji prezentacija kao i naknadno poslanim pohvalama za poučnu i vrlo zanimljivu prezentaciju, podsjećanje učenika na važnost očuvanja vode i naučenim novim pojmovima koje su već istog dana upotrebljavali u komunikaciji. Razveselila nas je i informacija kako su učenici nakon prezentacije rado prelistavali slikovnicu i rješavali zadatke.

Prve školske sate u rano jutro petka, 29. travnja, započeli smo prezentacijama u OŠ Mate Lovraka za 65 učenika 2.a i 2.b razreda s učiteljicama Ružicom Tonković i Vlastom Krpes te učenika 1.a i 1.b razreda s učiteljicama Gordanom Vuković i Željkom Stojanović te Josipom Pavlović (učiteljica, stručno osposobljavanje). Razigrani mališani poredani u svojim klupama pratili su priče Hrvoja koji ih je poveo u Neretvu i poučio ih o važnosti vode za život. Iako su neke pojmove tek djelomično učili kroz nastavni program, pokazali su snalažljivost i znanje u odgovaranju na pitanja o vodi. Vesela i razdragana djeca vrlo živo su sudjelovala u interakciji s predavačem, a mnogobrojni primjeri iz života pokazali su kako je voda jedan od najvažnijih uvjeta života. Prema reakcijama učenika i njihovoj zainteresiranosti za predavanje, zaključili smo kako učiteljice kod učenika redovito razvijaju dobre životne navike te slobodnu i neposrednu komunikaciju s odraslima, što je rezultiralo motiviranošću i aktivnim uključivanjem sve djece u prezentaciju. Zahvaljujemo učiteljici Željki Stojanović na organizaciji prezentacija i vrlo ugodnom druženju.

Zadnji dan u tjednu, u kasnim poslijepodnevnim satima, proveli smo u druženju s učenicima od 1. do 4. razreda OŠ Banova Jaruga, te učiteljicama Sanjom Marčec i Đurđom Krajcar. Iako već umorni od cjelotjednog učenja, učenici su se okupili u velikoj športskoj dvorani škole i pažljivo slušali predavanje. S velikim zanimanjem slušali su priče u kojima je Hrvoje doživljavao svoje avanture, a jednakim žarom s pitanjima i odgovorima u zraku su se našle ručice 37 malih i velikih mališana. Blizina rijeke Pakre i umjetnog jezera Banova Jaruga te suživot s vodama uz domove, bili su inspiracija za mnoga pitanja u vezi poplava i ispuštanje otpadnih voda, osobito za naselje koje još nema izgrađen sustav kanalizacije. Vrlo pažljivo su slušali priču o onečišćenjima voda i brzo shvatili kolika je uloga čovjeka u očuvanju voda i prirode. Iako je dio učenika morao ranije otići svojim kućama radi organiziranoga prijevoza, oduševljeno su primili svoje primjerke slikovnica i nasmijani zaključili tjedan. Ugodno druženje završili smo zajedničkom fotografijom s preostalom djecom i podjelom slikovnica učenicima koji su pokazali veliku zahvalu za poklon i zaželjeli da se ponovno vidimo. Zahvaljujemo ravnateljici Meliti Posavčić na pomoći u organizaciji prezentacija i lijepom druženju s marljivim učenicima iz Banove Jaruge, škole čija je područna škola iz Zbjegovače osvojila nagradu za spot u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2015. – 2016.“.

Druženje s mališanima iz Kutine i Banove Jaruge ostat će nam u vrlo lijepom sjećanju te ćemo se rado odazvati na njihov poziv u nastavku naše suradnje. Zahvaljujemo voditelju VGI „Lonja Trebež“ Mariju Repić te kolegicama Vedrani Kalina i Mihaeli Tutić Smetko na suradnji i pomoći u provedbi prezentacija.

Galerija