Hrvatske vode
 

Mali Moslavci u druženju s Hrvojem

Nakon uskršnjih blagdana i zasluženog odmora, nastavili smo s druženjima Hrvoja i mališana kroz prezentacije slikovnica Hrvatskih voda. Prvo ovotjedno odredište nam je bila Kutina i učenici prvih razreda OŠ Mate Lovraka i mališani najstarijih skupina Dječjeg vrtića Kutina, podružnica Neven.

U ranim jutarnjim satima, učenike 1.a i 1.b razreda OŠ Mate Lovraka s učiteljicama Darinkom Kinderman i Dunjom Podvalej, dočekala je u razredu zanimljiva prezentacija u kojoj ih mali Hrvoje vodi kroz teme poplava i zaštite voda. Malene glavice su pažljivo pratile predavanje i saznale kako to nastaju poplave, od kuda dolazi silna voda u proljeće i kako to voda kruži u prirodi. Retencija Lonjsko polje, uz koju se vežu poplave, poznata je i bliska učenicima koji su se prisjetili njene uloge u očuvanju bioraznolikost te važnosti nasipa u obrani od poplava. Uz ova poplavna područja vrlo je važno vode očuvati čistima pa su se teme vezane uz onečišćenja i očuvanja voda pokazale vrlo važnima.  Tko onečišćuje vode? Uvijek je najzanimljivije pitanje na koje smo ovaj puta dobili zanimljive odgovore: zločesti ljudi, lopovi, psi pa čak i tinejdžeri. Uz malo obrazloženja brzo su shvatili kako i oni svaki dan onečišćuju vode u svojim domovima i školi, a saznali su i kamo odlaze otpadne vode i gdje se nalazi kutinski uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Uz podjelu slikovnica i fotografiranje završeno je druženje s učenicima OŠ Mate Lovraka koji su s veseljem i osmjehom na licu ispratili autoricu tekstova slikovnica.

Druženje s mališanima iz Moslavine nastavili smo u dječjem vrtiću Neven u kojem su kroz dvije prezentacije uživali mališani najstarijih skupina „Medvjedi“ i „Mravi“ s odgajateljicama  Renatom Brozović, Ksenijom Komlenović, Anom Kos i Biljanom Džorlev. U prekrasnoj dvorani održana je prezentacija slikovnice „Voda izvor života- Zaštita voda“ koju su mališani od 4 do 8 godina s velikom pažnjom pratili. Čuđenje i spoznaja o onečišćenju voda prilikom dnevnih potreba čovjeka odražavali su se na njihovim licima. Već sljedeći trenutak ozbiljna lica prihvatili su ovu činjenicu i odgovornije ponašanje prema vodi. Štedjeti vodu prilikom pranja zubi i ruku, tuširati se, trošiti manje sapuna i deterdženata, skupljati kišnicu i bacati otpad u kante – bile su poruke na kraju prezentacije.  Neizmjerno veselje proizvela je podjela slikovnica i spoznaja da slikovnicu mogu ponijeti kući, polijepiti naljepnice gdje žele i u svoje sobe izvjesiti plakat koji će ih podsjećati na naše druženje i očuvanje voda. Topli zagrljaj jedne djevojčice i poruka da smo to zaslužili, posvjedočio nam je koliko su mališanima naše prezentacije važne i korisne. Za nagradu i sjećanje na druženje, mališani skupine „Mravi“ počastili su predstavnike Hrvatskih voda, Mariju Vizner i Maju Repić, s dvije pjesmice i recitacijom o vodi. Poklon izrađen dječjim ručicama, od recikliranog materijala  s crtežima planete Zemlje s porukama očuvanja voda, ponijeli smo s velikim veseljem u Hrvatske vode kako bi nas uvijek podsjećao na mališane iz Moslavine i eko-vrtića Neven. Zahvaljujemo kolegici Maji Repić iz VGI za mali sliv „Lonja Trebež“ iz Kutine na pomoći u organizaciji i provedbi prezentacija.

Također, zahvaljujemo učiteljici OŠ Mate Lovrak Tanji Adamović i odgajateljici Biljani Džorlev na iskazanom interesu i organizaciji naših prezentacija, ravnateljici vrtića Sandri Todorov kao i svim odgajateljicama i učiteljicama na ugodnom druženju. Vjerujemo kako će isto oduševljenje i  veselje iskazati mališani škola i vrtića s kojima ćemo se uskoro družiti u Sesvetama, Križu i Zagrebu.

Galerija