Hrvatske vode
 

Moslavina upoznala Hrvoja

U ponedjeljak, 30. studenog 2015. male je Moslavčane u Kutini i Popovači posjetio Hrvoje. U suradnji s knjižničarkom Anom Demut organizirane su prezentacije slikovnica u OŠ Zvonimira Franka i OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine te OŠ Popovača u kojima se preko 150 mališana nižih razreda družilo s Hrvojem.

U vrlo lijepo uređenoj knjižnici OŠ Zvonimira Franka u Kutini u ranim jutarnjim satima započelo je druženje s učenicima 3. i 4. razreda i učiteljicama Lidijom Vlajsović i Anitom Lovreković Merkaš. Pozdravnu riječ učenicima je uputila knjižničarka Ana Demut te najavila predavače iz Hrvatskih voda, Mariju Vizner i Mihealu Lukinić – Fresl koje su učenicima predstavile slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“ i „Voda izvor života-Zaštita voda“. Uz vrlo aktivno sudjelovanje učenika i znanje koje su pokazali odgovarajući na pitanja o onečišćenjima i važnosti voda za život čovjeka, druženje je završeno podjelom slikovnica i zajedničkom fotografijom. Poruka učiteljica i knjižničarke predavačima bila je vrlo jasna – ići u što više škola i prezentirati ovaj edukativan i zanimljiv sadržaj!

S učenicima OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine nastavljeno je druženje u maloj dvorani koja je odjekivala veselim dječjim glasovima i nestrpljivim učenicima i učiteljica koji su promatrali maskotu Hrvoja i iščekivali što će sve saznati danas o vodama. Knjižničarka Nataša Šporčić i učiteljice trećih razreda Sanja Labus i Dragana Varat, te učitelji četvrtih razreda Radovan Pančić i Mirela Sijarto sa svojim učenicima pažljivo su slušali prezentaciju i pratili sa zanimanjem avanture Hrvoja u njegovoj bari u kojoj se pojavilo onečišćenje. Osim što su učenici saznali što su vodovodne i odvodne cijevi te kako u Kutini postoji pročišćivač otpadnih voda, doznali smo i kako ponegdje „mama ne zatvara slavinu kada pere zube a tata plaća račune“ ili „tata neće zatvoriti slavinu, a mama plaća račune“. U svakom slučaju, uz simpatične komentare i malo smijeha, naučili smo koliko je važno štedjeti vodu u domaćinstvu svaki dan i čuvati naše vode. Oduševljenje učenika izazvale su naljepnice i poster, a s nestrpljenjem su prionuli rješavanju zadataka koje su mogli pregledati u slikovnicama koje su dobili na poklon.

U poslijepodnevnim satima u učionici OŠ Popovača dočekala nas je knjižničarka Marija Bilić Prcić s učenicima 3a i 3b razreda i učiteljicama Željkom Šimić i Antonijom Zohar. Predstavljajući slikovnicu o poplavama porazgovarali smo o zemljanim i zečjim nasipima, a učenici su se prisjetili kako su na putu do Siska vidjeli veliki zemljani nasip kod Brezovice. Iako nešto mlađi od prethodnih grupa, učenici trećih razreda pokazali su zavidno znanje o vrstama voda, kiselim kišama, štednji vode i onečišćenjima. Druženje smo završili podjelom slikovnica i zajedničkom slikom s Hrvojem, koji im se jako svidio pa su poželjeli vidjeti se s njim u sljedećoj slikovnici i avanturi o korištenju voda.

S porukom svih učiteljica i knjižničarki da se vratimo s novom prezentacijom slikovnice koja je u izradi te preporukom za predstavljanjem ovog vrlo korisnog edukativnog programa u ostalim osnovnim školama, završeno je druženje Hrvoja s učenicima moslavačkog kraja kojeg krasi močvarno Lonjsko polje nadomak prekrasnih obronaka Moslavačke gore.

Zahvaljujemo knjižničarki Ani Demut koja je u suradnji s knjižničarkama Natašom Šporčić i Marijom Bilić Prcić organizirala druženje s učenicima osnovnih škola u Kutini i Popovači, te se nadamo kako ćemo se uskoro opet družiti s njima.

Galerija

Moslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala HrvojaMoslavina upoznala Hrvoja