Hrvatske vode
 

Nova morska turneja

Još jedna morska turneja je iza nas. 280 novih učenika iz 6 osnovnih škola upoznalo je našeg Hrvoja, dobilo slikovnicu i obogatilo svoja znanja. Kroz 7 prezentacija u 3 dana, predstavili smo sve 3 slikovnice Hrvatskih voda: „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“.

Početkom ovog tjedna zaputili smo se u smjeru juga. Prema planu, stali smo u Perušiću, gdje nas je osim 30 učenika iz OŠ Perušić, njihovih učiteljica Josipe Jurčić i Nikoline Orešković i pedagoginje Kristine Kristić Atlagić dočekalo i 11 učenika nižih razreda OŠ „Anž Frankopan“ iz Kosinja s učiteljicama Antonijom Basta i Zrinkom Vukelić. Pedagog Danijel Gregov organizirao je ovo prekrasno druženje kao nastavak našeg vrlo uspješnog druženja s učenicima OŠ u Karlobagu prije mjesec dana. Povezujući učenike male kosinjske škole, u koju učenici dolaze iz nekoliko vrlo udaljenih seoskih naselja, s učenicima iz Perušića, pokazao je svima nama kako udaljenost nije zapreka u provedbi dobrih projekata. Ovom prilikom, posebno mu se želimo zahvaliti što je okupio svu djecu, organizirao prijevoz  te tako omogućio edukaciju i druženje Hrvoja i mališana iz malih i udaljenih sredina. Učenicima se naša priča o poplavama, zaštiti i korištenju jako svidjela, a za poklon smo im dali predzadnju i zadnju slikovnicu.

Sljedeći dan započeli smo s dvije prezentacije u prekrasnoj knjižnici OŠ „Blatine-Škrape“ i upoznali 91 učenika i njihove učiteljice Ivanku Mandić, Mirnu Jelaska, Dubravku Tomić, Lindu Vrdoljak i Mariju Rubinjoni te pedagoginju Luciju Krivić i knjižničarku Editu Perković. Kao što Hrvoje kaže na početku svoje slikovnice o poplavama: „Začepite nos, udahnite i zaronite sa mnom u moj svijet!“, tako smo  zaronili svi zajedno i saznali što su to poplave, nasipi, zečji nasipi, što je to vodokazna letva, što činiti kada dođe do poplave, kako se odgovorno ponašati prema našim vodama, svakodnevno ih čuvati i štedjeti i još mnogo toga zanimljivoga. Dan smo nastavili u OŠ Petra Kružića na Klisu, koja nas je već na prvi dojam oduševila svojim zanimljivim izgledom, a pametna dječica samo su pojačala dobar dojam. 32 učenika vrlo su pozorno slušala naša predavanja, zajedno s učiteljicama Lidijom Radman i Ladom Radić-Cvitković. Nakon prezentacije, odmah su se uhvatili rješavanja zadataka i bojanja bojanke na kraju slikovnice. Sigurni smo da su im se naše slikovnice jako svidjele. Zahvaljujemo i Martini Sule, nastavnici fizike u ove dvije škole koja nas je pozvala i pomogla organizirati ova prekrasna druženja.

Zadnji dan družili smo se u OŠ Žrnovnica na prvoj jutarnjoj prezentaciji, u školi koja je nagrađena u našem natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2015 – 2016“ u kategoriji Edukativni materijal. Veselili smo se upoznati učenike koji su napravili zanimljivu slikovnicu „Vodocedu“ i njihovu učiteljicu Ankicu Dobrović, a na prezentaciji nam se pridružio još jedan drugi razred s učiteljicama Petrom Domljanović i Zoranom Goretom. 33 pametne glavice pozorno su slušale predavanje i davale pametne odgovore na postavljena pitanja, dijelili su rado svoje komentare, a rad učiteljica s ovom djecom i više je nego vidljiv. Upoznali smo i ravnateljicu Matiju Šitum, koja nam je predstavila aktivnosti škole, a u razgovoru s njom otkrili smo da je slogan škole „Voda vodi me“, što pokazuje kako su ovi učenici na pravom putu u očuvanju voda. Žureći na sljedeće predavanje, „uplivali“ smo u OŠ „Split 3“, gdje su nas nestrpljivo dočekali učenici drugih razreda. Učiteljice Ivona Petričević Debak, Neda Radica i 41 učenik razveselili su se kornjači Hrvoju i avanturama koje proživljava u slikovnicama. Ručice podignute u zrak, lica s raširenim očima i raširenim osmijehom, odala su dojam kako im se jako sviđaju Hrvojeve priče. Na kraju predavanja, svi su se htjeli sa svojim najboljim prijateljima posebno slikati s Hrvojem, kako bi im osim slikovnice koju su dobili, za uspomenu i lijepo sjećanje ostala i fotografija. Zadnja prezentacija održana je u istoj školi s 42 učenika trećih razreda i učiteljicama Anom Tomasović i Zvonkom Milanović. O kornjačama ovi učenici već mnogo toga znaju, pohvalili su nam se s prekrasnim plakatom koji su napravili i stavili na zid učionice. Nadamo se da će svoje mjesto na tom zidu pronaći i naši plakati iz slikovnica koje su ova vrijedna i pametna dječica dobila za uspomenu. Zahvaljujemo ravnatelju Zdravku Delašu koji nam je pomogao organizirati druženja s ovom prekrasnom dječicom i nadamo se da ćemo i ovdje imati priliku doći ponovno.

Svi ovi lijepi susreti i prezentacije uvijek prebrzo prođu, a mi se veselimo svakoj novoj prezentaciji i pozivamo škole da nam se javljaju i da njihove učenike upoznamo s našom malom maskotom Hrvojem i njegovim avanturama.

Galerija