Hrvatske vode
 

Obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Edukativno zabavnim programom u subotu, 19. Svibnja, od 11 do 17 sati u zagrebačkom parku Maksimir obilježen je Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Događanju je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Mario Šiljeg. Organizatori događanja bili su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova Maksimir, a uz organizatore su sudjelovale i Hrvatske vode te Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode i brojni drugi. Svoje aktivnosti u Maksimiru je predstavilo i svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode  koji su zainteresirane upoznali s bogatstvima biljnog i životinjskog svijeta u parkovima kao i aktivnostima i ponudom.

U sklopu Dana bioraznolikosti održane su edukativne ture: Tko gmiže po parku Maksimir?, Mali grabežljivci, Maksimirski letači, Invazija na Maksimir, U potrazi za biljnim vrstama. U Paviljonu jeke djeci predškolske i školske dobi predstavljena je tematika zašite okoliša i prirode te klimatskih promjena kroz „virtualni muzej“ Diverterra. WWF  Adria se ove godine predstavila porukom  kako svatko osobno može djelovati u oporavku morskih vrsta i pomoći da i buduće generacije imaju dostatan izvor proteina iz mora. U suradnji s Hrvatskim geološkim društvom održana je georadionica Krš i lom. Na štandu kampanje „Za ljepšu našu“ djeca su mogla zaigrati Kantomet i/ili igru Čovječe ne kupuj sve te na zabavan način naučiti kako smanjiti nastanak otpada i kako odvajati otpad. Osim toga, kroz igru Abrakadabra – pretvori se i radionicu o ponovnoj upotrebi, svi posjetitelji saznali su kako od svakodnevnih otpadnih stvari napraviti korisne predmete.

Na štandu Hrvatskih voda posjetitelji su mogli sudjelovati u nagradnoj igri pitanja i osvojiti edukativne slikovnice, majice i kape te u zanimljivom mini laboratoriju saznati više o živom svijetu u vodi te jednostavnim kemijskim analizama, utvrditi kakvoću voda. Maskota Hrvatskih voda, kostim kornjače Hrvoja, privukao je puno pažnje mališana i odraslih koji su se rado s njim rukovali i slikali za uspomenu.

Kroz vrlo zanimljive i edukativne radionice, interaktivne igre i izložbe na otvorenom posjetitelji su mogli naučiti ponešto o važnosti očuvanja voda, okoliša i prirodne raznolikosti kao i o odgovornom ponašanju i odnosu prema prirodnim resursima. Bio je to vrlo zanimljiv sadržaj koji je privukao mnogobrojne roditelje s mališanima, ljubitelje prirode, građane grada Zagreba ali i posjetitelje koji su došli iz drugih krajeva lijepe naše.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine.

Galerija