Hrvatske vode
 

Otvorena izložba edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u ZgForumu

U organizaciji Hrvatskih voda i Grada Zagreba u utorak, 18. veljače, u ZgForumu otvorena je izložba edukativnih slikovnica Hrvatskih voda pod nazivom „Hrvojeve zgode u zaštiti vode!“, koja će biti otvorena za javnost do kraja ožujka.

 

U prostoru ZgForuma u Gajevoj ulici svečano je otvorena edukativna izložba na kojoj su prisustvovali mnogi gosti i mališani OŠ Jure Kaštelana. Izložbu je u ime gradonačelnika Grada Zagreba najavila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković, a o projektima vodnoga gospodarstva na području grada Zagreba govorio je direktor VGO za gornju Savu Zvonko Marenić. Edukativne slikovnice je kratko predstavila Marija Vizner, a izložbu je na opće veselje otvorio Hrvoje, maskota dječjeg programa Hrvatskih voda.

 

Hrvatske vode su od 2013. do 2017. godine, u okviru dječjeg programa, izradile četiri zabavne i edukativne slikovnice: „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života - Zaštita voda“, „Voda i čovjek – Korištenje voda“  i „Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne, čista voda!“, koje su opremljene zadatcima, naljepnicama i edukativnim posterima. Glavni lik slikovnica je riječna kornjača HRVOJE, koji kroz avanture s prijateljima upoznaje djecu s mnogim pojmovima i životnim situacijama vezanih uz vodu. U izradi slikovnica sudjelovale su stručne radne skupine djelatnika Hrvatskih voda, ilustracije su izradili Martina Zelenika MOON i Marko Pinjuh, a tekstove u rimi je napisala Marija Vizner. Slikovnice su dobile dopuštenje Ministarstva znanosti i obrazovanja (uz stručnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje) za predstavljanje u osnovnim školama te su ocijenjene kao vrijedna inicijativa u podizanju razine znanja o temama vezanim uz vodu. Na poziv vrtića i škola edukativne slikovnice se besplatno predstavljaju i daruju djeci. Do kraja 2019. godine održano je 249 prezentacija u 176 škola i 32 vrtića za preko 11.000 djece diljem Hrvatske.

 

Voda je nezamjenjiv resurs o kojem ovisi život i koji postaje sve važnije pitanje u urbanim sredinama u kojima danas živi više od polovine svjetske populacije. Klimatske promjene, povećanje broja stanovnika u gradovima i sve učestaliji sukobi za vodu u svijetu, govore o globalnim kretanjima koji u fokus stavljaju pitanja opskrbe vodom i njezinog racionalnog korištenja. Urbane sredine, koje će biti posebno osjetljive i ranjive na ova pitanja, moraju pravovremeno i prioritetno pronalaziti i planirati održiva rješenja kako bi se prilagodile izazovima globalnih trendova. Grad Zagreb, koji je prepoznao važnost vodnog resursa u održivom razvoju grada, i Hrvatske vode, koje niz godina rade na osvještavanju javnosti, prvenstveno djece i mladih, ujedinili su se u zajedničkom cilju te su organizirali edukativnu izložbu kako bi potaknuli interes šire javnosti o temama vezanih uz vodu, unaprijedili razumijevanje uloge čovjeka u ciklusu vode te ih potaknuli na mijenjanje svakodnevnih navika pri korištenju voda. Svoje navike morat ćemo mijenjati! Racionalno trošiti vodu i reciklirati ju, otpadne vode pročistiti i ponovno upotrijebiti, primjenjivati „zelena“ urbana rješenja i pridonijeti ozelenjavanju gradova, očuvati bioraznolikost, vrijedna šumska i močvarna staništa te tako doprinijeti globalnom očuvanju voda i okoliša.

 

Ovogodišnji Svjetski dan voda s temom „Voda i klimatske promjene“ ističe ulogu čovjeka i njegov utjecaj na vodne resurse i klimatske promjene, potičući društva i pojedince na aktivno uključivanje u rješavanje problema i pitanja vezanih uz vode. Stoga je organizacija edukativne izložbe s temom voda odlična najava ovog važnog dana te pokazatelj kako zajedničkom suradnjom i podizanjem svijesti o vodama možemo educirati buduće naraštaje da na odgovoran način koriste prirodno blago koje nam je povjereno te tako donose pozitivne promjene, mijenjajući svijet u kojem živimo.

Briga o vodi mora biti naša svakodnevna navika!

 

Radno vrijeme ZgForuma je svakog radnog dana od 10 do 18 sati, ulaz na izložbu je slobodan, a izložbu je moguće posjeti od 18. veljače do 31. ožujka 2020. godine.

Galerija