Hrvatske vode
 

Požega ugostila Hrvoja

U srijedu, 20. travnja, u ranim poslijepodnevnim satima Hrvoje je posjetio učenike OŠ „Dobriša Cesarić“ u Požegi i ispričao im svoje avanture u kojima je naučio puno novih činjenica o poplavama, zaštiti i korištenju voda. Prezentacije su održane u okviru „Zelenog tjedna“ koji su učenici posvetili Danu planeti Zemlja, provodeći mnogobrojne eko - projekte u školi.

U velikoj dvorani OŠ „Dobriša Cesarić“ dočekalo nas je preko pedeset učenika raznih dobnih skupina, od 2. do 8. razreda te desetak učiteljica i nastavnika, koji su željno iščekivali prezentaciju slikovnica „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“. Prezentaciji je prisustvovala i ravnateljica škole Zvjezdana Krip, koja nas je prethodno upoznala s radom škole i predstavila aktivnosti i projekte koji su posebno vezani uz temu vode. S velikim zanimanjem, i veliki i mali, pratili su prezentaciju te proživljavali avanture Hrvoja koji je zabrinuto pratio vodostaj rijeke i saznao od vodočuvara što su poplave, s prijateljima doživio pravu avanturu i spasio prirodu od onečišćenja, saznao za što sve ljudi koriste vodu i koliko im je ona važna.

Velik broj ruku, podignutih u želji da odgovore na pitanja, potvrdilo nam je koliko djeca znaju o vodi i koliko žele sudjelovati u ovakvom vidu edukacije. Iako je „društvo“ malih sudionika prema dobnoj skupini bilo vrlo šaroliko, pokazali su nam da o ciklusu vode u prirodi, važnosti vode za život na planeti te štednji vode znaju mnogo i promišljaju s jednakom odgovornosti prema ovom prirodnom resursu.

Nastavnica Sandra Halt-Ćuže, koordinatorica eko projekta "Zeleni tjedan" i organizatorica prezentacija slikovnica, kao posebno iznenađenje zajedničkog druženja najavila je promociju učeničkog kratkometražnog dokumentarnog filma posvećenog vodama Požege – rijeci Orljavi i potoku Vučjaku. Vrlo poučan film u kojem su učenici dali kratak pregled stanja voda u prošlosti, intervjuirali starije stanovnike Požege i prikazali današnje probleme onečišćenja voda, s velikim oduševljenjem nagradili su pljeskom svi prisutni te nam zahvalili na dolasku, prezentacijama slikovnica i doprinosu obilježavanja Dana planete Zemlja. Zajedničkom fotografijom, podjelom slikovnica, majica i kapa u nagradnoj igri, završili smo ugodno druženje s učenicima i nastavnicima OŠ „Dobriša Cesarić“, s obećanjem da ćemo se vratiti s novim avanturama Hrvoja.

Zahvaljujemo ravnateljici Zvjezdani Krip, nastavnici Sandri Halt-Ćuže te svim učenicima i učiteljicama na prekrasnom druženju i odličnom gostoprimstvu, kao i korisnim i poučnim prezentacijama njihovog rada i brige za vode i okoliš.

Galerija

OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“OŠ „Dobriša Cesarić“