Hrvatske vode
 

Predstavljanja slikovnica uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja započela i u novoj školskoj godini

Prvom prezentacijom u OŠ Vjenceslava Novaka u Zagrebu započeo je novi ciklus predstavljanja edukativnih slikovnica u školskoj godini 2018./2019. Od 2014. godine, kada je održana prva prezentacija slikovnice „Život uz rijeku – Poplave“ na poziv Dječje knjižnice Marina Držića iz Zagreba, interes za edukativnim slikovnicama i prezentacijama raste iz godine u godinu te je do danas na poziv učitelja i odgajatelja održano 214 prezentacija u osnovnim školama i vrtićima diljem Hrvatske i educirano preko 8900 djece. Gotovo tridesetak poziva iz osnovnih škola i vrtića već je zabilježeno u rasporedu za 2019. godinu i spremno čeka dolazak Hrvoja i predavača iz Hrvatskih voda koji donose na poklon slikovnice za svakog učenika. Potvrda je to uspješnosti i prihvaćenosti programa Hrvatskih voda koji je dobio podršku Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja.   

Prema ocjeni Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), edukativne slikovnice i posteri su vrijedna inicijativa Hrvatskih voda u podizanju razine znanja o temama vezanim uz poplave, zaštitu voda, korištenje voda i otpadne vode, o kojima učenici razredne nastave stječu osnovna znanja kroz Nastavni plan i program za osnovnu školu. Posebnost slikovnica su tekstovi pisani u rimi, a svaka slikovnica objedinjuje jednu temu na zanimljiv način putem likova životinja koje obitavaju u hrvatskim vodama i odraslih koji pričaju priču i poučavaju djecu i odrasle o čuvanju i racionalnom korištenju vode kao i koristi voda za piće, proizvodnju hrane, električne energije, u prometu, u industriji, rekreaciji i zabavi, ali i značaju recikliranja pročišćenih otpadnih voda uvodeći nove pojmove koji su objašnjeni i slikovno kvalitetno prikazani. Kompletan sadržaj slikovnica i postera ocijenjen kao materijal koji će pripomoći u ostvarivanju nastavnog programa i preporučen je od strane AZOO te odobren za prikazivanje u osnovnim školama od Ministarstva znanosti i obrazovanja.  

Zanimljive i poučne prezentacije slikovnica „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života -  Zaštita voda“, „Voda i čovjek – Korištenje voda“ i „Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!“ učenicima nižih razreda pomažu u razumijevanju i usvajanju novih pojmova te proširivanju znanja vezanih za vode, okoliš i ulogu čovjeka u prirodnim procesima. Kornjača Hrvoje, maskota Hrvatskih voda, osvaja pažnju i simpatije mališana, te kroz proživljene avanture zajedno s prijateljima djecu poučava o važnosti voda, njezinom korištenju i očuvanju.

Uz edukativne slikovnice i njihove prezentacije dječji edukativni program Hrvatskih voda obuhvaća i natječaj „Najmlađi za vode Hrvatske“ (objavljen u listopadu 2018. na stranicama Hrvatskih voda), te predstavu „Voda je život“ u izvedbi kazališta Daska iz Siska, koja se besplatno izvodi u nagrađenim školama.

Galerija