Hrvatske vode
 

Preduskršnje prezentacije slikovnica Hrvatskih voda

Tjedan prije zasluženog proljetnog odmora, Hrvoje je odlučio iskoristiti zadnje školske dane i ispričati učenicima svoje zanimljive priče iz slikovnica Hrvatskih voda te ih usput naučiti nečem novom o čemu će, nadamo se, već odmah počet razmišljati i racionalno i odgovorno se ponašati prema našim vodama.

Hrvoje je mala kornjača, najugroženija vrsta, a o svojim rođacima, drugim kornjačama, kao i ostalim ugroženim vrstama, vrlo rado priča djeci. Prije nego krene na priču iz slikovnica, rado djecu nauči o ciklusu vode, kako bi djeca shvatila da svaka kapljica vode neprestano kruži. „Čas je laka para, kaplja ili tvrdi led, a onda potone u zemlju unedogled. Voda u prirodi niti nastaje niti nestaje – ona u prirodi neprestano kruži. Danas na Zemlji postoji ista količina vode kao i kada je nastala prije nekoliko milijardi godina. Voda koja danas teče iz naših slavina, možda je bila dio molekule vode nekadašnjeg dionosaura“. Zanimljiva je to informacija svakom djetetu koji sa zanimanjem nastavi pratiti Hrvojeve zgode u sve tri slikovnice: „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“.

Ovaj tjedan družili smo se s učenicima iz 3 osnovne škole, a upoznali oko 150 učenika nižih razreda kroz 4 prezentacije.

Tjedan smo započeli u Sisku. U velikoj učionici OŠ „Viktorovac“ iz Siska dočekale su nas učiteljice Ivanka Knežević i Diana Mesić, zajedno s pedesetak učenika četvrtih razreda koji su pozorno slušali priču. Koliko im se svidjela prezentacija, pokazuje pohvala učiteljica koje su sretne što je naša prezentacija omogućila njihovim učenicima širi aspekt nastave i društveno-odgovornog i ekološkog odgoja i obrazovanja.

Sljedeći dan družili smo se s 48 učenika prvog i trećeg razreda OŠ Novska i njihovim učiteljicama Ksenijom Lekić, Marijanom Carić, Sanjom Hrvojić i knjižničarkom Sanjom Lozer. Zahvaljujemo djelatniku Hrvatskih voda ispostave Novska, Elvisu Kalcini, koji nas je spojio s učiteljicom i pomogao organizirati ovo lijepo druženje, kao i školi koja nas je prekrasno ugostila.

Zadnji dan prije odlaska na praznike, posjetili smo OŠ Jordanovac i PŠ Kozjak, a u organizaciji ovog druženja pomogla nam je još jedna djelatnica Hrvatskih voda, Vesna Devčić Šafar. Prva prezentacija održana je za učenike prvih razreda u OŠ Jordanovac i njihove učiteljice Anitu Dragičević i Martinu Malogorski Jurjević, gdje nas je dočekalo četrdesetak pametnih glavica, vrlo pažljivo upijalo svaku riječ i podijelilo s nama svoja znanja i iskustva. Druga prezentacija održana je za još jedan prvi razred u područnoj škole Kozjak, dvadesetak učenika i njihovu učiteljicu Anu Škalić Kabok. Obje prezentacije prošle su s mnoštvom zanimljivih dječjih komentara, a djeca i učiteljice podijelili su s nama svoju sreću što smo došli i naučili ih novim znanjima.

Svi učenici dobili su na poklon jednu našu slikovnicu i zajedničku fotografiju s Hrvojem.

Zahvaljujemo svim kolegama koji pomažu organizirati susrete s osnovnim školama i koji lijepu riječ o našim prezentacijama šalju do škola, kako bi i njihova djeca, ali i svi drugi učenici naučili o važnosti brige za vode i okoliš.

U 2017. godini educirali smo gotovo 500 učenika u 10 škola i 12 prezentacija. U ove tri godine, s prezentacijama slikovnica smo prešli brojku od 5000 educirane djece diljem Hrvatske, a interes škola sve je veći, što nas iznimno veseli. Ispred nas je velik broj dogovorenih prezentacija, s kojima krećemo odmah nakon praznika. I našem Hrvoju su se u međuvremenu dogodile nove avanture o kojima će vrlo brzo počet pričati osnovnoškolcima. Jedva čekamo!

Galerija