Hrvatske vode
 

Prezentacija slikovnica u OŠ Frana Galovića i DV Svetog Vinka

Hrvoje koristi zadnje dane ove školske godine kako bi obišao svoje prijatelje, dječicu, i ispričao im svoje brojne avanture. Tako je ovaj tjedan obišao još jednu školu i vrtić prije nego što se djeca zapute na zaslužene ljetne praznike.

U ponedjeljak, 30. svibnja, posjetio je OŠ Frana Galovića u zagrebačkim Dugavama, kojoj su Hrvatske vode postale kumovi ove godine. Prije nekoliko dana, na poziv ravnateljice ove škole, Blaženke Jurić Mrša, imali smo priliku prisustvovati svečanosti povodom dana škole, zanimljivo osmišljenoj školskoj priredbi u koju je bio uključen velik broj učenika koji su pokazali glumačke, plesne i pjevačke talente, kao i vrijedni rad učitelja i nastavnika. Ovaj put smo mi odlučili razveseliti njih s našim programom i edukativnim slikovnicama -„Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“ . Kroz dva predavanja, Hrvoja je upoznalo 75 učenika 4.a, 4.b i 4.c razreda i njihove učiteljice Mihaela Pleše, Tatjana Orešković i Jasna Levanić Rogić.

U utorak, 31. svibnja, družili smo se s „Cvjetićima“, predškolskom skupinom iz DV Svetog Vinka u centru Zagreba. Ljubazno su nas primile ravnateljica Suzana Novoselec, s. M. Bernardica, tete Ivona Moslavac, Maja Lepur Imenjak i asistentica Bernarda Kefelja, a za njima je stiglo dvadesetak vesele dječice, koja su znatiželjno čekala da Hrvojeve avanture počnu.

Dokaz da naše slikovnice i teme vezane uz vodu vole i manji i veći, dokazuju ruke u zraku, komentari i odgovori na pitanja koji nas često iznenade sa znanjima koja imaju. Sve koji ne znaju, a i one koji žele ponoviti, Hrvoje je naučio što su to najugroženije vrste, kako voda kruži u prirodi, u kojim se oblicima pojavljuje, što su to podzemne vode i koja je njihova važnost, što su to nasipi, a što zečji nasipi, koji broj treba zvati kada uočimo onečišćenje vode, tko izlazi na teren sanirati štete, kako racionalno koristiti vodu svakodnevno, koliko vode treba dnevno unijeti u organizam i zašto, na koje se sve načine može voda koristiti i još mnoge druge teme koje su učenici pozorno slušali. Razveseli nas kada vidimo koliko djece racionalno koristi vodu svakodnevno u svojim kućanstvima, od štednje vode dok peru ruke i zube, do skupljanja kišnice kojom zalijevaju cvijeće i vrtove sa svojim roditeljima.

Djeci smo na poklon i za sjećanje ostavili posljednju slikovnicu „Voda i čovjek – Korištenje voda“. Vrlo zadovoljno su ju odmah počeli prelistavati, rješavati zadatke s kraja slikovnice i iz „tajnog džepa“ vaditi plakat i naljepnice koje sve njih uvijek najviše razvesele.

Veliko hvala ravnateljicama, tetama i učiteljicama koje su pokazale interes za naš edukativni program i pozvale nas u svoje maštovito uređene prostore.

Nadamo se da će im sve što su na prezentacijama čuli ostati u sjećanju i prijeći u navike, da će i na školskim praznicima, kada „ne misle na školu“ razmišljati o pažljivom korištenju vode, a mi se, zajedno s Hrvojem,  veselimo novim avanturama koje nas čekaju na jesen, ako ne i prije.

Galerija