Hrvatske vode
 

Priručnik Mali čuvari voda osvojio nagradu festivala WEP effect 2021 u Sloveniji

U organizaciji društva Vodna agencija iz Rogaške Slatine (Slovenija) održana je 8. listopada 2021. godine videokonferencija festivala 2. WEP effect 2021 (Water Educational Programs - Obrazovni programi o vodi) na temu „Edukacija o zaštiti voda, vodnim resursima i održivoj komunikaciji s javnošću“. Festival WEP effect 2021 održan je pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

Drugu godinu za redom, festival je održan online, zbog preporuka i protuepidemijskih mjera uzrokovanih pandemijom virusa SARS COVID-19. Unatoč ovoj situaciji, na festival je prijavljeno preko 70 radova predstavnika komunalnih poduzeća, organizacija i ustanova iz šest zemalja. Između brojnih radova, priručnik o vodi s pokusima za niže i više razrede osnovnih škola pod nazivom „Mali čuvari voda“, kojega su izradile Hrvatske vode u sklopu istoimenog pilot projekta, osvojio je pehar WEP effect 2021 kao pobjednički materijal festivala.

Radovi su ocjenjivani u četiri kategorije:   

 1. Tiskani materijal (brošure, slikovnice, radne bilježnice, letci)
 2. Video materijal (animirani film, video, video igra ).
 3. Aplikacija za telefon ili računalo, web stranica s obrazovnim sadržajima i / ili podizanjem svijesti.
 4. Kazališna predstava, maskota i dr.

Članovi Međunarodnog žirija bili su:

 • Janez Lipec, PDG Rotary District 1912 Slovenija i Sjeverna Makedonija, Zagorje ob Savi, Slovenija, predsjednik
 • dr. Samuel Appelbaum, Sveučilište Ben-Hurion, Izrael
 • dr. sc. Jožef Lipnik, Rogaška Slatina, Slovenija
 • dr. Tatjana Kikec, Maribor, Slovenija
 • Aleksandar Krstić, koordinator benchmarkinga komunalnih usluga IAWD, Beč, Austrija
 • Borut Tavčar, novinar lista DELO, Ljubljana, Slovenija

Festival je otvorio domaćin, predsjednik društva Vodna agencija Jože Cvetko, najavljujući ciljeve i program festivala. U svom uvodnom govoru prof. dr. Jože Lipnik, predsjednik Organizacijskog odbora festivala WEP effect 2021, posebno se osvrnuo na važnost očuvanja voda i procesa edukacije kao preduvjeta stvaranja generacija koje će znati upravljati ovim važnim resursom te je zaželio svim sudionicima uspješan rad. Kao gost festivala, uvodni govor održala je i zastupnica u Europskom parlamentu, gđa. Ljudmila Novak, dajući svoj osvrt i pogled na temu festivala, ukazujući na trendove očuvanja voda u Europi i svijetu, potrebu aktivnijeg uključivanja javnosti u donošenju odluka, važnosti informiranja i edukacije dajući tako podršku ciljevima festivala.

Prvi dio festivala bio je posvećen predavanjima stručnjaka na temu ovogodišnjeg festivala, a o radu i iskustvu iz područja svoga djelovanja govorili su:

 • Prof.dr. Samuel Appelbaum, biolog iz Izraela,
 • dr. Tatjana Kikec, geografinja iz Slovenije,
 • Aleksandar Krstić, koordinator programa IAWD, Austrija
 • Mary T Duggan, aktivistica za klimatske promjene, Engleska. 

Drugi dio festivala bio je posvećen predstavljanju radova koji su ušli u uži izbor prema ocjeni žirija uz jasno definirane kriterije natječaja (poruka materijala, kvaliteta, dizajn, originalnost, ciljne skupine, uključenost obrazovnih ustanova). Tako su uz priručnik o vodi „Mali čuvari voda“ Hrvatskih voda, predstavljeni izabrani: video materijal „Eko bajka za XXI. stoljeće“ JKP iz Subotice, predstava „Voda je život“ Kazališta Daska iz Siska (u koprodukciji s Hrvatskim vodama), slikovnica „Morska avanture jednoga Jure“ Općine Medulin i rad s fotografijama i analizama vode „Važnost očuvanja vode za piće“ udruge STUP iz Brodskog Stupnika.

Prvo nagrađeni rad „Mali čuvari voda“ Hrvatskih voda nagrađen je posebnom nagradom - peharom festivala WEP effect 2021, kao pobjednički materijal festivala te je prepoznat kao vrlo kvalitetan materijal s jasnom porukom za djecu. Također, zadovoljio je i estetske kriterije, kao i dizajn s jezičnom ispravnošću. Osim toga, ima i općeobrazovni karakter te na taj način privlači ciljnu skupinu – učenike nižih i viših razreda osnovnih škola. Nagradu su na kraju videokonferencije predstavili predsjednik Organizacijskog odbora festivala prof. dr. sc. Jože Lipnik, predsjednik Međunarodnog žirija Janez Lipec/ PDG Rotary District 1912 Slovenija i Sjeverna Makedonija i predsjednik društva Vodna agencija Jože Cvetko.

Više o festivalu i organizaciji možete vidjeti na: https://vodnaagencija.org/wep-effect-2021/

Obzirom na protuepidemijske uvjete, prijedlog Organizacijskog odbora je da se svečana dodjela nagrada održi 19. studenog 2021. u prostorijama SAZU -a (Slovenska Akademija Znanosti in Umetnosti) Ljubljani, gdje će pehar festivala biti uručen i predstavniku Hrvatskih voda.

Galerija