Hrvatske vode
 

Projekt Lijepa naša Sava u Županji

U okviru proslave Dana grada Županje u petak 28. kolovoza i subotu 29. kolovoza 2015. održan je tradicionalni savski sajam. Dio je to manifestacije „Lijepa naša Sava“ kojom se promiče ideja povratka rijeci Savi i poticanja ekoturizma uz nju. „Lijepa naša Sava“ projekt je društveno odgovornoga poslovanja koji su 2008. partnerski pokrenuli Coca-Cola HBC Hrvatska, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske vode radi promicanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i vodnih bogatstava u Republici Hrvatskoj te poticanja održivoga kontinentalnog turizma.
Veliko zanimanje građana za povratak rijeci Savi potiče na planiranje daljnjih aktivnosti kojima se nastoji potaknuti razvoj kontinentalnoga turizma i neiskorištenih gospodarskih potencijala uz rijeku Savu. Od 2008. godine pa sve do savskog sajma u Županji projekt Lijepa naša Sava 2015. okupio je više od 150 izlagača tradicijskih obrta, zanata, rukotvorina i suvenira savskoga kraja, više od stotinu izvođača te više od stotinu tisuća posjetitelja. Posjetitelji ovogodišnjeg savskoga sajma mogli su uživati u vrhunskoj ponudi tradicijskih slavonskih specijaliteta poput fiša i čobanca, a na mnogobrojnim štandovima mogli su se kupiti tradicijski slavonski suveniri poput zlatoreza, domaćih prehrambenih proizvoda te ručno oslikanih radova.

Pozornost onih najmlađih posjetitelja privukao je štand Hrvatskih voda u subotu, 29. kolovoza 2015. u okviru Dana grada Županje na kojem su mogli sudjelovati u edukativno-zabavnim likovnim dječjim radionicama te dječjem obrazovnom eko-kvizu. Posebno zanimljivima su se učinile radionice štanda s pokretnim laboratorijem Hrvatskih voda. Šarene epruvete, puževi i školjke pod lupom skoro da su neočekivano završile na podu od siline uzbuđenja onih najmlađih, a neki od prolaznika zastali su u vožnji biciklom sa svojim unucima kako bi vidjeli i ponijeli sa sobom slikovnice, plakate i promidžbeni materijal koji se nudio na štandu.

Posjećenost štanda Hrvatskih voda i sudjelovanje mališana u radionicama još jednom nam potvrđuje veliku zainteresiranost za nova znanja i spoznaje u području voda, osobito kakvoće voda i s njom povezanog živog svijeta vodenih ekosustava. Upravo ovakve edukativne radionice omogućuju bolje razumijevanje djelatnosti Hrvatskih voda i obveza koje nam donosi budućnost u očuvanju i zaštiti voda i bioraznolikosti vodenih ekosustava.

Svi mališani koji su sudjelovali u projektu „Lijepa naša Sava“ u gradovima duž Save i svojim ručicama vrijedno crtali sve ono što su vidjeli i naučili na štandu Hrvatskih voda bit će nagrađeni povodom obilježavanja Dana Hrvatskih voda u rujnu 2015. godine

Galerija

Lijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša SavaLijepa naša Sava