Hrvatske vode
 

Proljetne prezentacije slikovnica u Zagrebu i okolici

Posljednjih nekoliko dana upoznali smo se s novih 150 učenika iz 4 osnovne škole iz Zagreba i okolice.

Početkom prošlog tjedna, na poziv knjižničarke Dijane Štambak, došli smo u Knjižnicu Vrapče. Simpatična knjižničarka pozvala je učenike iz obližnje osnovne škole grofa Janka Draškovića, 34 dječice četvrtih razreda i njihove učiteljice Milenu Kramer, Aleksandru Zagorec i Ivanu Kozinu Romšak. U mirnoj atmosferi i lijepom prostoru knjižnice, učenici su pažljivo pratili predavanje, avanture naše kornjače Hrvoja i predavačicu Mariju Vizner koja ih je upoznala s mnogo novih informacija koje će, sigurni smo, pamtiti i primijeniti u mnogim životnim situacijama.

Druga škola u koju smo se uputili prošli tjedan bila je osnovna škola Sveta Nedelja, odnosno područna škola Strmec koja, iako je područna škola, broji jako velik broj učenika. Uz učiteljicu Nataliju Devčić, koja nas je pozvala i ljubazno dočekala, prezentaciju je poslušalo preko 50 učenika prvih razreda i učiteljica Božica Francetić-Tušek. Učenici su bili toliko aktivni, pametni i zainteresirani da ni na sekundu nisu odavali dojam prvašića. Prezentacije su im se jako svidjele pa ćemo rado opet doći s novom slikovnicom i ponovljenim prezentacijama za starije učenike koji nisu imali priliku upoznati kroz slikovnice našu maskotu  - Hrvoja.

Nastavak dana proveli smo u osnovnoj školi Klanjec, u područnoj školi Lučelnica. Za razliku od prethodne velike područne škole i grupe, ovdje nas je dočekala manja skupina učenika nižih razreda. Dvadesetak učenika od prvog do trećeg razreda s učiteljicama Mirom Petek i Sanjom Kobali, druženje s Hrvojem i njegovim avanturama s poplavama i onečišćenjima, mogu zahvaliti ravnateljici škole, gospođi Meliti Ulama koja nas je pozvala. Predavanje je u ovako ugodnom društvu prošlo za tren, a učenici su sretni i zadovoljni upijali svaku riječ i ispričali nam mnoga vlastita iskustva s kornjačama i onečišćenjima voda.

Kišno jutro početka novog tjedna odlučili smo uljepšati i provesti ga s dječicom iz privatne osnovne škole Lauder Hugo Kon. Na poziv učiteljice Magdalene Heraković, rado smo se uputili na zagrebački Gornji Grad i upoznali tridesetak učenika nižih razreda, nekoliko predškolaca iz grupe „Jabuke i med“ i njihove učiteljice Magdalenu Heraković, Maju Sertić Rnjak, Irenu Anelić Marković i Teu Odeljan. Vrlo aktivna grupa pametne dječice, cijelo vrijeme je imala podignute ruke u zraku i dijelila s nama svoje komentare i znanja.

Učenicima su predstavljene sve tri slikovnice Hrvatskih voda – „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“, a za uspomenu su dobili svoje primjerke naše druge slikovnice koja govori o zaštiti voda. Što su poplave, što su nasipi, kako se braniti od poplava, treba li graditi nasipe bliže ili dalje od rijeke, gdje odlaze vode iz kućanstva, kako štedjeti vode, za što sve koristimo vodu, sve su to teme koje smo dotaknuli i iz kojih se mnogo toga praktičnog naučilo i mnogo toga će učenici, nadamo se, primjenjivati u svakodnevnim životnim situacijama.

Ispred nas su dvije morske turneje – istarska i zadarska, gdje nas očekuju mališani Poreča, Pazina, Obrovca, Privlake i Ražanca. Ove brojke pridodat ćemo dosadašnjim postignutim rezultatima edukacije mališana kroz 136 održanih prezentacija diljem Hrvatske u više od 100 škola i vrtića te edukaciji preko 5300 učenika i predškolaca. U iščekivanju nove slikovnice, koja izlazi uskoro iz tiska, naš Hrvoje žurno obilazi škole kako bi upoznao što više djece u ovoj školskoj godini jer od jeseni mališane očekuju nove avanture u novom i drugačijem izdanju slikovnice o otpadnim vodama.

Galerija