Hrvatske vode
 

Promocija slikovnice Hrvatskih voda

U OŠ Rugvica održana je svečana promocija nove edukativne slikovnice Hrvatskih voda pod nazivom „Nova Hrvojeva zgoda: OD OTPADNE – ČISTA VODA!“. Četvrta je to u nizu edukativnih slikovnica Hrvatskih voda, a kao i prethodne, namijenjena je učenicima nižih razreda osnovnih škola. Maskota Hrvatskih voda, kornjača Hrvoje, doživljava nove avanture podučavajući djecu što su to otpadne vode, kamo odlaze i kako se skupljaju te što je to uređaj za pročišćavanje otpadnih voda iz kojeg se ispušta pročišćena otpadna voda u vodotoke ili more. U izradi slikovnice sudjelovala je Radna skupina u sastavu: Draženka Stipaničev, Iva Šutić, Ivana Mlinjarić, Mariela Sjekavica, Marija Vizner, Natalija Matić, Nihada Omerdić, Predrag Koren i Zrinka Molak Milić. Slikovnica je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj te će biti prezentirana u gradovima i školama u kojima se provode infrastrukturni projekti vodnoga gospodarstva.

Uz prekrasne ilustracije koje je izradio Mario Pinjuh i tekst u rimi koji je napisala Marija Vizner, slikovnica obiluje mnoštvom zanimljivih informacija o nastanku i zbrinjavanju otpadnih voda te uz zanimljive zadatke i pojmove rasvjetljava složeni proces pročišćavanja voda. Jednostavnim prikazima i objašnjenjima, pružit će nove informacije ne samo djeci, već i svim odraslim čitateljima koji o ovoj temi nisu do sada promišljali. Kamo je nestao Hrvoje, tko je Nera, što je kanalizacija, koja je uloga uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koga susreću Hrvoje i Nera u kanalizaciji, kakve otpadne vode postoje, što je septička jama i kako napraviti jednostavan pročišćivač, samo su dio pitanja čije odgovore mališani mogu pronaći u ovoj edukativnoj slikovnici. Sastavni dio slikovnice je i društvena igra „Zaplivaj s nama“ koju su izradili učenici četvrtih razreda OŠ Rugvica iz skupine Mali pirodoslovci, pod mentorstvom učiteljice Sanje Sirovec. Upravo iz ovoga razloga Hrvatske vode su izabrale OŠ Rugvica kao domaćina događanja, čiji je ravnatelj Robert Munđer s velikim veseljem prihvatio domaćinstvo.

Za učenike nižih razreda održane su dvije prezentacije slikovnica, uz uvodni pozdrav predstavnice Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave vodnoga gospodarstva Sanje Genzić Jurišević, predstavnika Hrvatskih voda, dr. sc. Siniše Širca, voditelja Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU i ravnatelja OŠ Rugvica, g. Roberta Munđera. Marija Vizner, autorica teksta na zanimljiv je način učenicima prezentirala sadržaj slikovnice i predstavila učenicima radnu skupinu i ilustratore. Svečanom događanju i prezentaciji prisustvovali su i predstavnici medija, uživo je prikazan dio programa u emisiji „Dobro jutro Hrvatska!“. Uz nekoliko riječi mentorice Sanje Sirovec, predstavljeni su i učenici koji su radili na društvenoj igrici, a uručene su im i simbolične nagrade za sudjelovanje. Nakon prezentacije nove edukativne slikovnice, 16 učenika trećih i četvrtih razreda imalo je priliku okušati svoju sreću i znanje i zaigrati društvenu igru „Zaplivaj s nama“, a troje najboljih učenika također je nagrađeno simboličnim nagradama Hrvatskih voda. Svi prisutni učenici nižih razreda nagrađeni su i s dvije edukativno-zabavne predstave pod nazivom „Voda je život“ u izvedbi kazališne družine Daska iz Siska. 

Ovim putem zahvaljujemo svima na trudu i velikom entuzijazmu koji smo svi zajedno uložili u slikovnicu, a posebno ravnatelju OŠ Rugvica i mentorici Sanji Sirovec koji su pomogli organizirati ovo veliko događanje, kao i svim ostalim učiteljima i učenicima koji su prisustvovali svečanom predstavljanju nove slikovnice.

Galerija