Hrvatske vode
 

„Širom otvorene oči i usta. Bez daha!“

U  promotivnoj turneji predivnom Dalmacijom, Hrvoje je razveselio mališane osnovnih škola u Pridragi, Biogradu na moru i Omišu, te djecu dječjeg vrtića iz Splita. Više od dvjestotinjak mališana imalo je priliku upoznati Hrvoja i njegove zgode i razveseliti se poklonima, slikovnicama Hrvatskih voda.

Hrvojeva avantura u osunčanoj Dalmaciji započela je 21. svibnja u OŠ Braće Radić u Pridragi gdje su nas dočekali učenici od prvog do četvrtog razreda s učiteljima Zrinkom Juko, Anom Troskot i Ivanom Raspovićem. Oko šezdeset učenika pažljivo je i s velikim zanimanjem pratilo prezentaciju vrlo živo komentirajući sva pitanja i situacije u kojima se našao Hrvoje. U završnoj igri s lutkom Hrvoja, mnoga djeca su postavljala pitanja vezana uz vodu i onečišćenja voda, a jedna je učenica zapitala „Što je bolje: voda ili kiša?“, izazvavši zbunjenost ostalih učenika ovim pitanjem. Ipak, ostali učenici su odmah znali o čemu se radi i dali točan odgovor, apelirajući na štednju vode i upotrebu kišnice.

Sutradan smo druženje nastavili s učenicima Osnovne škole Biograd gdje nas je dočekao vrlo srdačan ravnatelj Jordanko Miloš s učiteljicama Antonijom Tolić – Stojanov, Majom Pilipović, Sanjom Mušćet i Mirjanom Eškinjom. Oko stotinjak učenika odlično organizirane škole u Biogradu pažljivo je slušalo predavanje o edukativnim slikovnicama i sudjelovalo u razgovoru. Malene pametne glavice odmah su ponudila rješenja onečišćenja zaljeva otpadnim vodama, pronalazeći rješenje u pročišćivaču voda i dugim ispustima. Mnogobrojni primjeri onečišćenja mora kojima su mališani svjedočili tijekom turističkih sezona, ukazalo je na velike probleme velikih oscilacija broja stanovnika i potrebe za hitnim rješavanjem cjelovite odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Biograda.

Trećeg i zadnjeg dana dalmatinske promocije dječjeg programa Hrvatskih voda, posjetili smo djecu Dječjeg vrtića „Cvit mediterana“ objekt „Mimoza“ gdje nas je dočekala veća skupina djece starijeg uzrasta s odgajateljicama Mirelom Burić, Silvijom Šupić, Ladom Listeš i Ivanom Jurač. Djeca su tijekom čitave prezentacije, kako je rekla jedna odgajateljica, imala „Širom otvorene oči i usta. Bez daha!“. Vesela skupina se posebno razveselila lutkici Hrvoju, okupivši se oko njega i dragajući ga po glavi. Svatko je imao priliku postaviti pitanje ili reći nešto jako važno o vodama i kornjačama. Naravno, kornjače su bile posebno zanimljive o kojima su puno znali jer su tete s njima obrađivale teme vezane uz onečišćenje mora i plastične vrećice koje mogu nanijeti velike štete živim bićima, pa tako i kornjačama. Iako smo saznali da svaki dan onečišćujemo vodu u domaćinstvu i nakon nekoliko ponavljanja teško je bilo priznati da smo i sami „krivi“ za stvaranje „šporke“ vode. No ipak, na kraju svi smo glasno u jedan glas jednim velikim i glasnim „Da“ potvrdili da pranjem ruku, odlaskom na toalet, tuširanjem i pranjem robe, onečišćujemo vode. Ovom važnom konstatacijom, podjelom slikovnica i škakljanjem Hrvoja završili smo druženje s mališanima u Splitu, uz obećanje da ćemo se ponovno vratiti.

Nakon prezentacije u Splitu uputili smo se u Omiš gdje smo u popodnevnim satima održali prezentaciju u Osnovnoj školi „Josip Pupačić“. Dočekali su nas učenici drugih razreda s učiteljicama Simonom Jurjević i Ivanom Rubić. Učenici su rado slušali prezentaciju i sudjelovali u razgovoru. Darivali su nas malim magnetima od oblutaka obojanog u narodne motive Omiša, Oblutkom Bepom. Uz tople pozdrave i olujne oblake, koji su nas došli ispratiti iz Dalmacije, napustili smo Omiš, prekrasnu Cetinu i čisto more, ostavljajući zadovoljne učenike i učiteljice.

Zahvaljujemo ravnateljima, učiteljima i odgajateljima škola i dječjeg vrtića naše prekrasne, suncem okupane Dalmacije.

Galerija