Hrvatske vode
 

Susret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog sela

Hrvatske vode i udruga Petrože - Krušljevo selo, organizirali su 11. studenog 2015. godine prezentacije slikovnica za učenike nižih razreda OŠ „Oroslavje„ i područne OŠ u Krušljevom Selu.

Iz Hrvatskih voda stigle su Marija Vizner, autorica teksta slikovnica i Iva Šutić kao tehnička podrška. Predsjednik udruge „Petrože“ Darko Krušelj uvodnim je riječima zahvalio na dolasku Hrvatskih voda u grad Oroslavje te ukazao na važnost očuvanja voda i međuovisnost šuma i voda koje su glavni izvori ljepota Hrvatskog zagorja. Provodeći projekt „Papirus“ u sklopu kojeg se obilježavaju „Svjetski dani šuma i voda“, udruga Petrože darivala je učenike bilježnicama i olovkama uz slatke delicije.

Prve dvije prezentacije na temu „Život uz rijeku - Poplave“ predstavljene su pred stotinjak djece trećih i četvrtih razreda OŠ „Oroslavlje“, ravnateljicom Sanjom Šakoranja te učiteljicama Sanjom Grljač, Petrom Svečnjak, Dubravkom Knezić, Vesnom Grabušić i Vesnom Ptiček. Kroz prezentaciju se učenicima pokušala skrenuti pozornost na važnost očuvanja voda i racionalnu upotrebu u svakodnevnom životu. Učenici su se razveselili maskoti Hrvoju i pokušavali odgonetnuti kako je Hrvoje dobio ime, a zatim su u nastavku pažljivo slušali o njegovoj avanturi s nabujalom rijekom. Posebnu pozornost „ukrali“ su im zečji nasipi, za koje je većina učenika već čula, a sada su naučili i čemu točno oni služe, zašto se tako zovu te da to nisu jedini nasipi kakvi postoje. Učenici su aktivno sudjelovali u prezentaciji, odgovarali na pitanja te su bili vrlo zainteresirani. Posebno su se razveselili kad su čuli da će na poklon dobiti slikovnicu koja im je predstavljena. U prilog tomu idu izjave dvoje učenika koje su nam se posebno svidjele: „Mi smo stvarno sretna djeca!“ i „Bilo nam je zadovoljstvo“. Na kraju su učenici imali priliku slikati se s Hrvojem, a ravnateljica nas je provela kroz školu i školsko dvorište u kojem se nalazi i vrlo zanimljiva bara, koja će se urediti i osim lijepog školskog okoliša bit će izvor mnogih poučnih informacija o vodama i životu u bari.

Zadnja prezentacija, na temu „Voda izvor života – Zaštita voda“, održala je u područnoj OŠ u Krušljevom Selu u vrlo mirnom okruženju s malom družinom od 17 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda i dvije učiteljice Olgom Kosović-Gardla i Renatom Posavec. Učenici su vrlo pažljivo slušali i upijali nove informacije o Hrvoju i njegovim zgodama s onečišćenjem voda. U početku vrlo stidljivo pokoja ručica nalazila se u zraku, ali kako je vrijeme odmicalo, sve češće su učenici imali komentare i pitanja te dijelili s nama svoja iskustva. Bili su zainteresirani, sudjelovali su u komunikaciji, a posebno su se razveselili ruksacima s maskotom Hrvoja i slikovnicama koje su dobili. Ono što je uvijek najzanimljivije svima, tako i njima, bili su zadaci na kraju slikovnice u kojima mogu potvrditi svoje stečeno znanje. Za uspomenu smo se svi skupa slikali s Hrvojem.

Na samom kraju prezentacije, predsjednik udruge Petrože zahvalio se na suradnji i uručio zahvalnicu Hrvatskim vodama za donaciju slikovnica i provedene edukativne radionice, koje na vrlo zanimljiv način kod najmlađih podižu svijest o očuvanju voda i prirode. 

Zahvaljujemo svima, a posebno gospodinu Darku Krušelju na organizaciji i ugodnom druženju.

Galerija

Susret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog selaSusret Hrvoja s učenicima Oroslavja i Krušljevog sela