Hrvatske vode
 

Svjetski dan voda s Hrvojem

Povodom Svjetskog dana voda 2017., Hrvoje je posjetio učenike trećih razreda OŠ Vjenceslava Novaka u Zagrebu i razveselio ih zabavnim i poučnim prezentacijama slikovnica Hrvatskih voda s naglaskom na temu ovoga dana  - otpadne vode.

U veselom okruženju 48 mališana trećih razreda i njihovih učiteljica Orlandom Protić, Sanjom Zornjak Picer, Albinom Sokolović i Matejom Majdenić (pomoćnik u nastavi) proteklo je druženje Hrvoja i djelatnika Hrvatskih voda. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda posvećena pitanjima otpadnih voda, potaknula nas je da još jednom mališane podsjetimo koliko je važno štedljivo koristiti vodu, kako ju u što manjoj mjeri onečistiti, na koje načine zbrinuti i pročistiti otpadne vode te kako ih ponovno pročišćene upotrijebiti. Tijekom prezentacija i brojnih pitanja, učenici su pokazali zavidno znanje i kreativnost u rješavanju svakodnevnog trošenja vode i vlastitim primjerima u domaćinstvu svjedočili o aktualnosti ove teme u njihovim domovima i školi. Gošća ovih prezentacija je bila i novinarka prvog programa Hrvatskog radija Tatjana Jolić, koja je s velikim oduševljenjem pratila i snimala prezentaciju te zabilježila zanimljive odgovore učenika i učiteljica. Bit će to tema jedne od radio emisija pod nazivom „Umijeće odrastanja“  posvećene temi Svjetskog dana voda. Novinarka, kao i mi, iznenadili smo se interesu mališana koji su gotovo cijelo vrijeme prezentacija držali ruke u zraku, željni postaviti neko pitanje ili komentirati osobna iskustva, baš slična onima koje je proživio i Hrvoje u svojim avanturama. Najveće veselje i iščekivanje izazvala je podjela slikovnica koje su učenici u trenu prolistali, vadili postere i naljepnice iz „tajnog“ džepa korica te odmah prionuli rješavanju zadataka. Tko bi odolio njihovom veselju i oduševljenju Hrvojem? I mi smo se zajedno s njima nasmijali i proveselili, a „pali“ su tu zagrljaji i obećanja kako ćemo doći ponovo s Hrvojem i njegovim novim avanturama iz kanalizacije, prikazanim u novoj slikovnici o otpadnim vodama koju očekujemo u travnju.

Zahvaljujemo na odličnom gostoprimstvu ravnatelju škole Žarku Ćoriću, kolegi Marijanu Mihiću iz Hrvatskih voda, VGI za mali sliv „Zagrebačko Prisavlje", koji je sudjelovao u organizaciji prezentacije te svim učiteljicama i učenicima na ovom lijepom druženju uoči Svjetskog dana voda. Također, zahvaljujemo i novinarki Tatjani Jolić na interesu za naš edukativni dječji program koji će putem medija biti prezentiran široj javnosti. Veseli nas činjenica kako su mediji sve više zainteresirani za dječji program Hrvatskih voda. Ocjenjuju ga vrlo interesantnim i korisnim za mališane i za širu javnost jer, po riječima novinarke, i „veliki“ o ovim temama nisu dovoljno informirani i ne razumiju posljedice vlastitog ponašanja prema vodama i okolišu.

Nakon Svjetskog dana voda slijede nam brojne prezentacije za koje su interes već pokazale osnovne škole i vrtići diljem Hrvatske. Uz novu slikovnicu i nove Hrvojeve prijatelje, mališane očekuju zanimljive informacije o otpadnim vodama, kanalizaciji i uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Tko zna što ćemo saznati od mališana i s kakvim pričama će nas iznenaditi? Uskoro ćemo vidjeti i ispričati vam nove doživljaje iz „prve ruke“.

Galerija