Hrvatske vode
 

Tratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali Hrvoja

Utorak, 24.11.2015.godine bio je rezerviran za upoznavanje Hrvoja s četrdesetak mališana iz Dječjeg Vrtića „Zapruđe“. Predstavljene su im obje slikovnice „Život uz rijeku - Poplave“ i „Voda izvor života – Zaštita voda“.

Prvo predavanje održano je za srednju vrtićku skupinu „Tratinčice“ koju čini 26 veselih petogodišnjaka, zajedno s tetom Ester Pavić i pedagoginjom Majom Čepin. Dječica su nestrpljivo čekala da čuju zgode kornjače Hrvoja. Bila je to najmlađa skupina s kojom smo imali priliku družiti se u našim dosadašnjim prezentacijama. Iznenadili su nas kako su pažljivo slušali i jedva čekali da s nama podijele svoja iskustva, komentare i znanja. Zaključili su da onečišćenje dolazi kada ljudi u rijeke bacaju smeće, plastiku, staklo, papir, ali i da vodu svakodnevno prljamo prljavim rukama i cipelama, a osim domaćinstva tu su i tvornice koje prljaju zrak, oblake i zemlju. Kad bismo bili neodgovorni, naše vode bi bile prljave i tužne, zaključili su, a ne bi bilo ni životinja ni biljaka. Naučili su i što je broj 112, a nakon toga su ga i nekoliko puta glasno ponovili kako bi pokazali da su ga zapamtili. Naučili su i da čista voda dolazi jednim cijevima – vodovodnim, a da prljava voda odlazi drugim cijevima-odvodnim u kanalizaciju i da prljave vode treba pročišćavati.

Druga prezentacija održana je za 16 šestogodišnjaka iz starije vrtićke skupine „Makovi“. Njihove ručice stalno su bile podignute u zrak, nisu mogli dočekati da dođu do riječi. Rado su se uključivali sa svojim komentarima, poput onih da vode moramo čuvati da „budu čiste i zdrave“, da „cvijeće ne umre“ i da „ne potrošimo svu vodu jer ćemo biti žedni“. Posebno nas se dojmio komentar jednog dječaka koji je rekao da se rijeke više ne bi zvale rijeke ako bismo ih previše zagadili, nego bi ih morali nazvati „smećerijekama“. Zaključili su da moramo čuvati vode, da ih ne smijemo prljati jer ih više nećemo moći piti, a da je voda zdravija od soka, da kornjače vole čistu vodu i da životinje i biljke mogu umrijeti u prljavoj vodi.

Na kraju prezentacija, obje su skupine na poklon dobile slikovnice i veselo se fotografirale uz plakat Hrvoja.

Veliko je zadovoljstvo vidjeti zainteresiranost kod ovako malene djece, posebno kad shvatimo koliko toga njihove glavice znaju. Zato Hrvoje nastavlja sa svojim educiranjem i druženjem, a sljedeća stanica na tom putu su mu Kutina i Popovača.

Galerija

Tratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali HrvojaTratinčice i Makovi iz Zapruđa upoznali Hrvoja