Hrvatske vode
 

U Križevcima i Karlovcu predstavljene slikovnice Hrvatskih voda

Popisu škola koje je smo obišli s našim edukativnim slikovnicama, ovoga tjedna pridružile su se još dvije škole, a s njima smo došli do 50. prezentacije održane u ovoj godini. U ponedjeljak smo se družili s učenicima trećih razreda OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima, a sljedeći dan posjetili smo učenike prvih i trećih razreda OŠ Dragojle Jarnević iz Karlovca.

Na poziv učiteljice Tanje Majnarić, došli smo u njezin treći razred križevačke osnovne škole Ljudevita Modeca i zajedno s učenicima iz trećeg razreda učiteljice Tanje Kulović-Balić u prisustvu 49  znatiželjnih i razigranih učenika, održali prezentaciju slikovnica o vodama. Dok se nekoliko ručica isticalo u zraku cijelo vrijeme, neki drugi su sramežljivo samo slušali predavačicu. Na kraju priče svi su naučili da se prema vodama moramo ponašati odgovorno. U jednom školskom satu upili su mnogo novih informacija iz sve tri slikovnice Hrvatskih voda – „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – korištenje voda“, a za poklon su dobili ovu posljednju. Slikovnici su se jako razveselili, a posebno zadacima na kraju slikovnice, plakatu i naljepnicama. Odmah su ih krenuli prelistavati, a saznali smo i da su sljedeći školski sat sa svojim učiteljicama nastavili pričati o svemu što su čuli i naučili i veselo rješavati zadatke.

Već drugu godinu za redom, na poziv i u organizaciji Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, posjetili smo učenike OŠ Dragojle Jarnević. Kroz dvije prezentacije, održane u gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac – odjel Knjižnica i čitaonica za mlade, educirali smo devedesetak učenika prvih i trećih razreda, zajedno s učiteljicama Ružicom Šušak, Martinom Javoršćak, Sanjom Ravbar, Jasnom Korenić i Mirjanom Družak. Pozdravnu riječ imala je predsjednica DAGG-a, Tatjana Basar, a za starije učenike je kratku prezentaciju na temu poplava održala i dopredsjednica društva, Davorka Stepinac. Učenici su od nje saznali osnovne informacije o poplavama, definicije, vrste poplava, štete i mjere zaštite od poplava. Od predavačice Marije Vizner saznali su još neke detalje o poplavama, ali i o zaštiti i korištenju voda. Prvim razredima ovo su bile sasvim nove informacije, koje će im nadamo se ostati u glavicama cijeli život, a treći razredi su neke informacije već čuli prošle godine, ali i mnogo toga naučili uz novu slikovnicu o korištenju voda. Simpatičan je bio komentar jednog učenika koji je rekao „Ako nećemo imati vode u prirodi, kupit ćemo u trgovini!“, no vrlo brzo je shvatio da ni tamo neće više biti vode ako se budemo neodgovorno ponašali prema vodama u prirodi i prema samoj prirodi. Učenici su bili oduševljeni s prezentacijama i slikovnicama koje su dobili na poklon, odmah su ih krenuli prelistavati i rješavati zadatke koji se nalaze na kraju slikovnice.

Zahvaljujemo školama u Križevcima i Karlovcu, kao i DAGG-u Karlovac na organizaciji, a naš Hrvoje nastavlja turneju prema jugu.

Galerija