Hrvatske vode
 

Uskoro izlazi nova slikovnica Hrvatskih voda

Posljednjih nekoliko mjeseci, radna skupina marljivo je radila na novoj slikovnici naslova Nova Hrvojeva zgoda: OD OTPADNE – ČISTA VODA! Četvrta je to slikovnica u nizu edukativnih slikovnica Hrvatskih voda. Nastala je u suradnji sa Sektorom za projekte sufinancirane sredstvima Europske Unije i sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, namijenjenim za promidžbene aktivnosti pojedinih projekata, a koristit će se u edukaciji vrtića i škola diljem Hrvatske, ne samo u gradovima u kojima se provode projekti.  Autor ilustracija je Marko Pinjuh, zaslužan za mali redizajn naše maskote i novi izgled crteža i slikovnice, a tvrtka Evenio d.o.o. zaslužna je za produkciju i kreativno oblikovanje. Autorica teksta u rimi je, kao i u prethodnim slikovnicama, Marija Vizner.  Stručna skupina, u sastavu djelatnika Hrvatskih voda: Draženke Stipaničev, Ive Šutić, Ivane Mlinjarić, Mariele Sjekavice, Marije Vizner, Natalije Matić, Nihade Omerdić, Predraga Korena i Zrinke Molak Milić nekoliko mjeseci aktivno je sudjelovala na stvaranju ideja, dijelila je znanja i iskustva i stvorila ovaj vrijedan edukativni materijal i zadatke na kraju slikovnice kojima se učenici uvijek posebno razvesele. Uređivački odbor u sastavu: Krešimir Nevistić, Draženka Stipaničev, Mara Pavelić, Marija Vizner, Marko Veselčić, Robert Kartelo i Sanda Kolarić Buconjić aktivno je pratio rad stručne skupine i sudjelovao u izradi slikovnice. Posebnost nove slikovnice je i društvena igra u tajnom džepu slikovnice koju su izradili učenici OŠ Rugvica i prijavili na natječaj „Najmlađi za vode Hrvatske 2016. – 2017.“, a koju je ilustrator prilagodio izgledu i dizajnu slikovnice. Slikovnica će uskoro biti tiskana u 4000 primjeraka.

U novoj slikovnici, Hrvoje je doživio malu fizičku promjenu, a pridružila mu se i prijateljica Nera, golema želva, zelena kornjačica koja živi u moru. Hrvoje i Nera upadaju u kanalizaciju i tu počinju njihove nove avanture. Odmah pri ulasku u kanalizaciju susreću i upoznaju djeda i unuka štakora, koji im pomažu pronaći izlaz. Put kroz kanalizaciju, sve do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, otkriva nove informacije i znanja o otpadnim vodama i na simpatičan, a poučan način pokušava djeci približiti priču o otpadnim vodama i važnosti pročišćavanja otpadnih voda. 

Hrvatske vode već četvrtu godinu za redom uspješno provode dječji edukativni program u osnovnim školama i vrtićima diljem Hrvatske. Dosad je educirano preko 5000 djece kroz 127 prezentacija slikovnica u 95 hrvatskih vrtića i škola. Interes odgojno-obrazovnih institucija je iz godine u godinu sve veći. Nadamo se da će nova slikovnica pridonijeti još većem pozivu škola i interesu roditelja i učitelja za educiranjem njihove djece o ovim, vrlo važnim temama.

Galerija