Hrvatske vode
 

Veselo druženje u Komletincima i knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

U petak, 20. svibnja, Hrvoje je ponovno krenuo na dalek put, kako bi učenike iz OŠ „Vladimir Nazor“ u Komletincima naučio o vodi usput.  Školskim hodnicima odzvanjala je glazba i u posebno veseloj atmosferi velikog odmora dočekala nas je učiteljica Snježana Matak, koja nas je odvela do lijepe školske knjižnice, gdje su nam se pridružile i učiteljica Gordana Vujica, knjižničarka Dajana Mitić i 33 učenika trećih i četvrtih razreda.

Učenici su s velikim interesom pratili riječi predavačice Marije Vizner. S obzirom da žive u mjestu koje nije previše udaljeno od područja koja su prije 2 godine stradala u velikoj poplavi, posebno su ih se dojmile teme iz prve slikovnice „Život uz rijeku – poplave“. Neki učenici podijelili su s nama i vlastita iskustva vezana za tu veliku poplavu.  Naučili su kako voda utječe na život uz rijeku, što su to vodostaji, nasipi i poplave, kako se moramo ponašati kada dođe do poplava i koga moramo slušati. Naučili su što je to vodokazna letva, a jedna djevojčica pohvalila se kako je i sama oponašala ravnalom vodokaznu letvu kako bi izmjerila koliko je kiše palo.

Razveselile su ih i ostale dvije slikovnice, „Voda izvor života – zaštita voda“ i „Voda i čovjek – korištenje voda“. Naučili su kako se moraju odnositi prema vodi i prirodi, koji broj zvati u nevolji i kome prijaviti onečišćenje, saznali su što su to upijajuće brane, čemu služi filter, ali i da oni sami prljaju vodu u svakodnevnom životu, a ne samo „zločesti ljudi“, industrija i promet. Naučili su na koje se sve načine može koristiti voda i shvatili koliko je ona zapravo važna te da čovjek ne bi izdržao duže od 3-5 dana bez nje. Za uspomenu su dobili svoj primjerak slikovnice i uspomenu u obliku fotografije.

Zahvaljujemo svim učiteljicama i učenicima, kao i ravnateljici Katici Novoselac na ugodnom druženju i interesu za našim slikovnicama i dječjem programu.

Novi tjedan Hrvoje je započeo u knjižnici Bogdana Ogrizovića. U ponedjeljak, 23. svibnja, u velikoj i lijepoj knjižnici na zagrebačkom Cvjetnom trgu, dočekala nas je knjižničarka Anita Spevec, koja je zajedno s učiteljicom Ines Falak dogovorila druženje Hrvoja i učenika drugih i trećih razreda produženog boravka OŠ Tina Ujevića iz Zagreba. 27 učenika, s 3 učiteljice u pratnji, pažljivo su slušali predavanje. Ruke su bile u zraku gotovo čitavo vrijeme.

Ponovili su s nama što je to ciklus vode, interaktivno su pratili Hrvojeve zgode u sve tri slikovnice i pronašli su sebe i svoja iskustva u Hrvojevim avanturama te su jedva čekali podijeliti ih s nama.  Zaključili su da  voda uvijek ide nizbrdo i da sve rijeke završe u moru jer je more niže od kopna. Shvatili su koliko je voda moćna i snažna i da se čovjek nekad vrlo teško može boriti protiv nje. Također su naučili kako čovjek mora svakodnevno čuvati te iste vode kako bi mu život bio ljepši i duži.

Posebno ih se dojmila naša kornjača, a nakon što su naučili o invazivnim vrstama, imali su „sto i jedno“ pitanje vezano za same kornjače. Vrlo radoznale dječje glavice nisu spuštale ruke iz zraka i vjerujemo kako će im naše slikovnice i sva znanja koja su naučili ostati u divnom sjećanju.

Zadovoljno su na kraju prezentacije krenuli listati svoje primjerke slikovnice koje su dobili na poklon i s osmijesima na licima su se fotografirali s našom maskotom.

Posebno zahvaljujemo knjižničarki Aniti Spevec bez koje ovo druženje ne bi prošlo u tako posebnom ambijentu, a također i svim učiteljicama koje su sudjelovale u pripremi i zajedno s dječicom uživale u našim slikovnicama.

Galerija