Hrvatske vode
 

Dodjeljene nagrade osnovnim školama i učenicima „Najmlađi za vode Hrvatske 2014“

U ponedjeljak 8. rujna  dodijeljene su nagrade osnovnim školama i učenicima koji su sudjelovali u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2014“. Unatoč školskim obvezama prvog dana školske godine 2014/2015, dobitnici su se odazvali u velikom broju i tako uveličali ovu važnu 138. godišnjicu organiziranog vodnoga gospodarstva u Hrvatskoj. U prisustvu uzvanika i gostiju, generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić uručio je priznanja nagrađenim školama i učenicima, kojima su također dodijeljeni i bogati paketi edukativnog materijala Hrvatskih voda te istraživački kompleti za analizu voda.

Učenici OŠ Dvor, dobitnici dviju nagrada u kategoriji Istraživački projekti/radionice i Video spot, uz dodijeljene nagrade, zbog nastupa u okviru svečanog programa, posjetili su Hrvatske vode.

Dan su započeli upoznavajući laboratorij Hrvatskih voda gdje su ih djelatnici Glavnog vodnogospodarskog laboratorija proveli kroz skriveni živi svijet voda i začuđujuće kemijske analize vode. Trideset šest glavica znatiželjno je proučavalo „nevidljive“ životinjice i biljke kroz lupu i mikroskope, otkrivajući koje od njih ukazuju na visoku kakvoću naših vodotoka. Ipak, najdojmljivije su bile kemijske „magije“ koje su uzorke vode pretvarale u raznobojne šarene tekućine, dokazujući prisustvo raznih tvari u vodi.

Nakon čudesnog svijeta epruveta, pipeta, indikatora i lupa, učenici 3. razreda OŠ Dvor nastupili su u svečanom programu Dana Hrvatskih voda nagrađenom pjesmicom „Voda“, čije stihove i glazbu su sami osmislili uz pomoć mentorice Vesne Kunstl-Vuić (učiteljica savjetnica) i  učitelja glazbene kulture Zvonimira Baljak. Grupa učenika petih razreda OŠ Dvor posjetila je i Glavni centar obrane od poplava, gdje ih je djelatnik Hrvatskih voda upoznao s načinom praćenja vodostaja naših rijeka i ulogom Hrvatskih voda u obrani od poplava. Posebno zanimljivo je bilo proučavati kartu Hrvatske koja je na velikom ekranu „klikom“ miša omogućavala pretraživanje bilo koje mjerne postaje, pružajući trenutna stanja vodostaja i razne druge podatke i analize, potrebne za praćenje i djelovanje u obrani od poplava.

Uz zajedničko druženje, dodjelu nagrada i razgledavanje izložbe izabranih radova svih osnovnih škola i učenika koji su sudjelovali u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2014“, u poslijepodnevnim satima završen je ovogodišnji  projekt Hrvatskih voda usmjeren na podizanje svijesti najmlađih o važnosti očuvanja voda. Dobitnicima nagrada, koji nisu mogli prisustvovati svečanosti, nagrade će se naknadno dostaviti.

Zahvaljujemo svim sudionicima natječaja, čestitamo dobitnicima i veselimo se ponovnom susretu iduće godine, kada nastavljamo s našim projektom „Najmlađi za vode Hrvatske“, iščekujući nove maštovite i šarene radove naših najmlađih!

Galerija

Dolazak u laboratorij Hrvatskih vodaMagične kemijske analize vodaNevidljive životinje govore o kakvoći vodaProučavanje živog svijeta vodaPjesmicom su počašćeni i djelatnici laboratorijaPosjeta Glavnom centru obrane od poplava