Hrvatske vode
 

Knjižnica Jelkovec ugostila Hrvoja

U novoizgrađenoj Knjižnici  Jelkovec u Sesvetama u petak 25. travnja  2014. godine održana je prezentacija slikovnice „Život uz rijeku - Poplave“ za učenike 4a i 4c razreda  Osnovne škole Jelkovec.

Knjižnica Jelkovec otvorena je 7. prosinca 2012. godine, kao prvi samostojeći objekt u sklopu Knjižnica grada Zagreba. Prostire se na oko 1000 m², na četiri etaže, smještena je u središtu naselja Novi Jelkovec i opremljena suvremenom knjižničnom i informatičkom opremom. Prema riječima knjižničarke, ovo je prvi takav objekt u gradu Zagrebu koji je izgrađen namjenski za potrebe knjižnice u proteklih 100 godina.

U suvremenom ambijentu Knjižnice Jelkovec, Odjela za djecu i mlade, predstavljena je slikovnica „Život uz rijeku-Poplave“ kroz osam prigodnih plakata s ilustracijama, te je učenicima 4a i 4c razreda Osnovne škole Jelkovec s učiteljicama Anitom Čer i Snježanom Babić prezentiran edukativni sadržaj slikovnice. Pedesetak učenika četvrtih razreda pokazalo je zavidno znanje, te su djelatnike Hrvatskih voda ugodno iznenadili točni odgovori na pitanja koja su se u dosadašnjim prezentacijama mogla rijetko čuti, razumljivo, od mališana manjih uzrasta. Što su to ličinke? Što je zečji nasip, a što korito rijeke? Samo su dio pitanja na koja su učenici dali točne odgovore, no prepoznali su neki i pticu vodomara, te ostale divlje i domaće životinje koje žive uz rijeku Savu.

Živjeti uz rijeku i poznavati njene prirodne zakonitosti, te čuvati njena prirodna bogatstva, spoznali su mališani kroz prezentaciju sadržaja slikovnice, u kojoj su slijedili avanture Hrvoja i njegovih prijatelja. Bogate ilustracije i mala kornjača Hrvoje, svidjele su se učenicima, te će kao predlošci poslužiti za crtanje i dostavu likovnih radova za natječaj Hrvatskih voda pod nazivom „Najmlađi za vode Hrvatske“ koji je raspisan za osnovne škole cijele Hrvatske do 6. lipnja.

Osim lijepih crteža i sadržaj slikovnice je po riječima učenika vrlo zanimljiv i edukativan, te pruža dosta novih informacija o poplavama i o tome kako se treba ponašati za vrijeme poplava  i kako živjeti uz rijeke. Koliko je bilo poučno predstavljanje slikovnice te koliko su se djeci svidjeli Hrvoje i slikovnica, najbolje govore upiti djece o izdavanju novih slikovnica i svih ostalih edukativnih materijala u programu Hrvatskih voda. Uz podjelu slikovnica i ugodnom razgovoru s učenicima i učiteljicama Osnovne škole Jelkovec, završeno je druženje uz obećanje da ćemo se opet susresti na istom mjestu, ali u novim avanturama Hrvoja.

Zahvaljujemo djelatnicima Knjižnice Jelkovec, učiteljicama i učenicima četvrtih razreda Osnovne škole Jelkovec na ugodnom druženju, te najavljujemo svoje slijedeće druženje s učenicima i knjižnicom Vladimira Nazora u Zagrebu.  

Galerija

Knjižnica JelkovecKnjižnica JelkovecKnjižnica JelkovecKnjižnica JelkovecKnjižnica Jelkovec