Hrvatske vode
 

Knjižnica u Popovači i Kutini ugostila Hrvoja

U Knjižnicama  i čitaonicama Popovača i Kutina održane su prezentacije slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“  za učenike prvog do trećeg razreda OŠ Popovača, OŠ Zvonimira Franka, OŠ Mate Lovraka i OŠ Banova Jaruga.

Početkom nove školske godine započeo je novi ciklus promocije edukativne slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“. Prvo predstavljanje maskote Hrvoja i njegovih avantura uz rijeku, održano je u knjižnici i čitaonici Popovača  23. listopada, u kojoj se okupilo dvadesetak učenika 3a razreda OŠ Popovača s učiteljima Krunoslavom Radauš i Mladenom Bago te knjižničarkom Marijom Bilić-Prcić. U lijepo uređenom prostoru knjižnice slikovnica je predstavljena i posterima koje su korisnici knjižnice imali priliku pregledati  prije i nakon promocije slikovnice. Ravnateljica Nives Jurkin Stambolija, dipl.knjiž. je otvorila promociju te ukratko informirala mališane o temi slikovnice čiji je izdavač – Hrvatske vode.

Dvije promocije slikovnice održane su u Knjižnici i čitaonici Kutina 7. listopada u kojima su učenicima OŠ Zvonimira Franka, OŠ Mate Lovraka i OŠ Banova Jaruga , autorica ilustracija – Martina Zelenika Moon i  autorica teksta – Marija Vizner predstavili Hrvojeve avanture uz rijeku, nakon uvodnih riječi ravnateljice knjižnice Suzana Pomper. Preko osamdeset učenika s učiteljicama Dubravkom Matković, Ines Grbić, Ljiljanom Košak, Oliverom Kujundžić, Irenom Rukavina i Sanjom Marčec s velikim zanimanjem pratilo je prezentaciju.

Prezentacije su bila prilika učenicima upoznati se s Hrvojem i njegovim prijateljima, saznati što su to nasipi, vodočuvari, vodokazne letve, vodostaj i poplave. Kako je živjeti na rubu močvarnog područja Parka prirode Lonjsko polje, koje se redovito plavi u vrijeme velikih voda na rijekama, najbolje znaju stanovnici moslavačkog područja. Tako su mališani pokazali veliko poznavanje upravo ovih tema. Lonjsko polje osim retencije, kao spremišta vode, predstavlja i izvor života za mnoge ugrožene vrste koje su učenici radosno prepoznavali u slikovnici.

Na ovaj način naša slikovnica je oživjela u pravom smislu riječi, te predstavila jedan sasvim stvarni svijet nadomak Popovače i Kutine. Upravo to i jest najvažniji edukativni zadatak – približiti djeci razumijevanje prirodnih procesa, život rijeke i razviti odnos prema vodama i prirodi koji će doprinijeti očuvanju prirodnog blaga Hrvatske.

Kao i uvijek na kraju svake promocije, mališanima su podijeljene slikovnice koje su s veseljem odnijeli svojim domovima kao sjećanje na susret s Hrvojem i Hrvatskim vodama.

Zahvaljujemo ravnateljicama i djelatnicima knjižnica, učiteljima i učenicima osnovnih škola na gostoprimstvu, a koji su s velikim veseljem primili vijest da je u izradi nova slikovnica u kojoj će Hrvoje podučavati djecu o zaštiti voda, te su iskazali veliki interes za nastavkom sličnog druženja nakon tiska slikovnice. Naravno, rado ćemo se odazvati ovom pozivu moslavačkog kraja!

Galerija

PopovačaPopovačaPopovačaKutinaKutinaKutina