Hrvatske vode
 

Maskote Hrvoje i Slavko u knjižnici Vladimira Nazora

U prostorijama Gradske knjižnice Vladimir Nazor u Zagrebu 29. travnja  2014. godine održana je prezentacija slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“  kojoj su prisustvovali učenici drugog razreda Osnovne škole Ivan Cankar.

Ugodan ambijent knjižnice Vladimira Nazora u Zagrebu, Odjela za djecu i mladež, ugostio je učenike 2c razreda Osnovne škole Ivana Cankara koji su prisustvovali prezentaciji slikovnice „Život uz rijeku – Poplave“ i prvi se puta susreli s kornjačom Hrvojem. Mala grupica od dvadeset dvoje učenika, vrlo pametnih glavica, pomno je pratila prezentaciju aktivno se uključujući svojim komentarima i odgovorima na pitanja. Iako do sada najmlađa grupa učenika kojoj je predstavljena slikovnica, nismo ostali bez odgovora niti na jedno pitanje, dapače, dobili smo upite kojima su pokazali veliko zanimanje za nastanak same slikovnice.

Tako su pitanja poput – Zašto je izabrana slikovnica a ne knjiga? ili Zašto je tekst pisan u stihovima?– tražila i ozbiljnije odgovore. Forma slikovnice kao kratka i edukativna priča s bogatim ilustracijama predstavlja zanimljivije i kraće štivo, koje će djeca vrlo rado uzeti u ruke i sa zanimanjem pregledati. Također, ova forma omogućava i nečitačima razumijevanje  sadržaja kroz crteže, te ih potiče na likovno izražavanje, o čemu je govorila i autorica ilustracija Martina Zelenika Moon. Prilikom pisanja teksta slikovnice, autorica teksta se odlučila za pisanje u stihovima i rimi iz razloga što je ritam stiha, poput dječje igre, daleko prihvatljiviji i zanimljiviji, te se kroz ritmičko i pomalo šaljivo izražavanje, bolje pamti. Iako ova forma  teksta nije bila prvotno planirana, pokazala se vrlo zanimljiva i prihvaćena od odraslih i najmlađih čitatelja.

Simpatični učenici OŠ Ivana Cankara iznenadili su nas i vlastitom maskotom, medom Slavkom, koji je također prisustvovao prezentaciji slikovnice i koji je u sigurnosti krila učenice pratio novog prijatelja Hrvoja u njegovim avanturama. Tko zna, možda se i medo Slavko pojavi u slijedećoj slikovnici koja je u izradi i koja će nas upoznati o važnosti očuvanja i zaštite voda. Koliko je slikovnica bila zanimljiva i koliko se djeci svidio Hrvoje govori i prijedlog učenice da slikovnica bude njihovim izborom lektire, što je učiteljica pozdravila.

Druženje s učenicima OŠ Ivana Cankara završili smo njihovim obećanjem da će svoje viđenje slikovnice i Hrvoja prenijeti na crteže i dostaviti ih Hrvatskim vodama u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske“, te i dalje pratiti izdanja edukativnih slikovnica Hrvatskih voda. Zahvaljujemo djelatnicima Gradske knjižnice Vladimir Nazor i posebno knjižničarki Darinki Sović na cjelokupnoj organizaciji događanja, te učiteljici i učenicima OŠ Ivana Cankara na ugodnom druženju, te najavljujemo svoje slijedeće druženje s učenicima i Gradskom knjižnicom Novi Zagreb u Travnom.

Galerija

Slikovnica i plakatMaskota HrvojeKnjižnica Vladimira NazoraKnjižnica Vladimira Nazora