Hrvatske vode
 

Nastavak druženja s učenicima OŠ Popovača

U srijedu 25. veljače u prostorijama Knjižnice i čitaonice Popovača održana je prezentacija slikovnice „Voda izvor života – zaštita voda“ za učenike trećih razreda OŠ Popovača, pod vodstvom učitelja Krunoslave Radauš i Mladena Bago, te uz odlično domaćinstvo ravnateljice Nives Jurkin Stambolija i djelatnika knjižnice.

U vrlo lijepo uređenoj gradskoj knjižnici u Popovači održao se ponovni susret Hrvoja i učenika 3a i 3b razreda OŠ Popovača, koji su se kroz avanture Hrvojeve družine upoznali sa pojmovima vezanih uz onečišćenja i zaštitu voda. Učenici ovih razreda prošle godine prisustvovali su prezentaciji prve slikovnice „Život uz rijeku – Poplave“ , kada su se prvi puta upoznali s kornjačom Hrvojem i s velikim zanimanjem pratili njegove avanture uz rijeku i visoke vodostaje. S puno očekivanja, i ove godine, učenici su pratili sada već poznati lik Hrvoja, koji se zajedno sa svojom družinom našao u novoj avanturi izazvanoj iznenadnim onečišćenjem prirode i voda. Malene glavice pažljivo su pratile i slijedile priču o onečišćenjima voda iz domaćinstva, industrije, prometa i poljoprivrede, koja je popraćena šarenim i sugestivnim crtežima. Njihovi odgovori i pitanja dali su naslutiti da im je ova tema vrlo zanimljiva i bliska. Učenici su s puno razumijevanja i znanja sami davali odgovore na pitanja vezana uz onečišćenja voda, načine smanjenja onečišćenja i štednje voda, a uz navođenje predavača davali su odgovore i na najteža pitanja, tako učeći i razumijevajući problematiku zaštitu voda. Nisu skrivali oduševljenje svojim točnim odgovorima, no ipak je najveće zanimanje polučio edukativni poster i naljepnice, kao i zadaci u svakoj slikovnici. Prezentacija je završila mnogobrojnim pitanjima učenika, od kojih su neka bila zaista zanimljiva kao npr. Je li Hrvatska više sliči ispravnoj ili neispravnoj strani postera? Utješna je bila činjenica kako je naša lijepa Hrvatska zaista lijepa i zelena zemlja, bogata vodom, te kako njena sudbina ovisi o tome kako ćemo se svi mi odnositi prema vodama i prirodi. Osmjeh na licu učenika govorio nam je da razumiju poruku i dao nam nadu kako je Hrvatska u dobrim rukama!

Koliko je slikovnica bila zanimljiva govori i pitanje jednog učenika upućenog predavaču već nakon prvih prizora slikovnice, kojim je učenik iskazao želju za kupnjom slikovnice. Ovo pitanje razriješeno je iznenađenjem za sve učenike na kraju prezentacije, kada su im podijeljene slikovnice što je okrunjeno i zajedničkom fotografijom kao uspomenom na zajedničko druženje. Razveselila nas je informacija ravnateljice knjižnice kako djeca naše slikovnice vrlo rado čitaju. To potvrđuje I činjenica da su sve slikovnice o poplavama iz knjižnog fonda na posudbi.

Bilo je pravo zadovoljstvo ponovno se družiti s učenicima i učiteljima OŠ Popovača te djelatnicima gradske knjižnice Popovača. Uz obećanje i dogovor o našem ponovnom druženju s Hrvojem nakon izdanja treće slikovnice kojeg bismo završili s posjetom našem Glavnom vodnogospodarskom laboratoriju, priveli smo susret kraju.

Zahvaljujemo učiteljicama i učenicima OŠ Popovača, a posebno ravnateljici i djelatnicima knjižnice i čitaonice Popovača koji su nas lijepo ugostili i omogućili nam ovo druženje.

Galerija

OŠ PopovačaOŠ PopovačaOŠ PopovačaOŠ PopovačaOŠ Popovača