Hrvatske vode
 

Noć knjige s Hrvojem u knjižnici Novska

U Gradskoj knjižnici i čitaonici  Ante Jagar u Novskoj u okviru bogatog programa obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Noć knjige održana je prezentacija slikovnice Hrvatskih voda „Život uz rijeku-Poplave“ kojoj su prisustvovali učenici područnih osnovnih škola iz Brestače i Bročica.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare a sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine.

U prigodi obilježavanja ovog dana kojim se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, Hrvatske vode su održale prezentaciju dječje slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“ predstavljajući maskotu dječjeg programa – kornjaču Hrvoja učenicima prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Novska i to područnih škola PŠ „Brestača“ s učiteljima Ljerkom Vukelić i Zlatkom Šagud i PŠ „Bročice“ s učiteljima Miroslavom Matić, Kristinom Kramarić, Domagojem Pešut i Marijanom Carić.

Uvodnim dijelom ravnateljica GKČ Ante Jagar, Darija Jež, predstavila je mališanima događanje pod nazivom Noć knjiga i ukazala na važnost čitanja  knjiga, te najavila goste programa, autore ilustracija slikovnice – Martinu Zelenika Moon i autoricu teksta slikovnice -Mariju Vizner. Četrdesetak glavica pomno je pratilo prezentacije, te svojim odgovorima i pitanjima pokazalo zavidni nivo znanja i interesa za temu voda i poplava.

Razumljivo, živjeti u blizini jednog od najvećih prirodnih poplavnih područja parka prirode Lonjsko polje, poznate retencije velike biološke raznolikosti, podrazumijeva i poznavanje osnovnih prirodnih pojava, pa tako i života rijeka, koje karakteriziraju i pojave visokih voda. Slijedeći dobru praksu obilježavanja Noći knjiga u kojoj se podjelom besplatnih primjeraka raznih publikacija želi razvijati ljubav prema knjizi i omogućiti štivo svima željnima čitanja, učenicima i učiteljicama su podijeljeni besplatni primjerci slikovnica.

Želja mališana iskazana u vidu prikupljanju potpisa autora, jasno je pokazala koliko su im se avanture Hrvoja svidjele i koliko im je knjiga prirasla srcu. Vjerujemo da će i naša slikovnica pridonijeti razvijanju dobrih navika čitanja knjiga kod najmlađih, a vrlo ugodan i moderno preuređen ambijent knjižnice zasigurno će svojim bogatim fundusom knjiga zadovoljiti i najizbirljivije čitatelje.

Zahvaljujemo djelatnicima GKČ Ante Jagar iz Novske, učiteljicama i učenicima područnih škola Brestače i Bročica na lijepom druženju u ugodnom ambijentu prepunog knjiga, izložbenih eksponata i povijesti grada Novske, te najavljujemo svoje slijedeće druženje s učenicima i knjižnicom u Jelkovcu u Sesvetama.

Galerija

Knjižnica NovskaKnjižnica NovskaKnjižnica NovskaNoć knjige