19.06.2020
133,57 milijuna kuna za izgradnju uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju s izvorišta rijeke Jadro

Potpisan je Ugovor o sufinanciranju izgradnje uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju s izvorišta rijeke Jadro, a potpisali su ga generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o Split Tomislav Šuta.

Potpisivanju su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici Trogira, Kaštela, Podstrane, Klisa, Segeta i Okruga.

Vrijednost potpisanog ugovora je 133,57 milijuna kuna od čega Hrvatske vode sufinanciraju 93,5 milijuna kuna, a ostatak od 40,07 milijuna kuna Vodovod i kanalizacija Split. 

„U posljednjih nekoliko godina na području Splitsko-dalmatinske županije potpisani su i u različitim fazama realizacije vodnokomunalni projekti vrijedni 4,85 milijardi kuna. To je najbolji pokazatelj usmjerenosti Ministarstva i Hrvatskih voda da u ovom mandatu učinimo sve kako bi podignuli životni standard naših građana“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić dodavši kako su na razini Hrvatske potpisani vodnokomunalni projekti u vrijednosti preko 24 milijarde kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković rekao je kako je riječ o iznimno značajnom projektu za ukupno splitsko područje jer će se njegovom realizacijom riješiti problem mutnoće vode. Zamućenje vode s izvorišta rijeke Jadro posljedica je karakteristika krškog podzemnog sustava, a do zamućenja dolazi nakon velikih oborina. Izgradnjom uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju, osim smanjenja mutnoće vode, postići će se i kontinuirana isporuka vode zadovoljavajuće kvalitete na širem području Splita.

„Svjedoci smo da se u posljednjih godinu, godinu i pol dana potpisao niz ugovora i pokrenuo niz infrastrukturnih projekata i aglomeracija na području županije. Ovaj projekt izgradnje pročistača na izvoru rijeke Jadro je jedan od najvažnijih projekata jer dotiče gotovo svakog od 500 000 stanovnika s ovog područja“, kazao je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara naglasio je kako je ovo pokazatelj „sinergijskog učinka Ministarstva, Hrvatskih voda, gradova i Vodovoda i kanalizacije“ te je svima zahvalio na potpori prilikom pripreme projekta.

Sustav vodoopskrbe šireg područja Splita opskrbljuje se vodom s izvora rijeke Jadro koji je jedini izvor za vodoopskrbu. Izvor rijeke Jadro koristi se za vodoopskrbu još od antičkih vremena, a velika dostupnost vode zadovoljavajuće kvalitete bila je pokretač razvoja Splita. Na prijelazu iz III. u IV. stoljeće, paralelno s izgradnjom Dioklecijanove palače, gradio se na potezu od izvora Jadro do palače Dioklecijanov akvadukt koji se i danas koristi u vodoopskrbi. Kako bi se osigurao kontinuirani pad od izvora Jadro prema palači, tzv. Dioklecijanov kanal sagrađen je s građevinama na i ispod tla, u usjecima, u tunelima i na mostovima. Vodovod je sagrađen krajem 3. stoljeća, uništen velikim dijelom tijekom 7. stoljeća i obnovljen krajem 19. stoljeća.

Godine 1956. izgrađen je novi "Splitski kanal", paralelno s Dioklecijanovim kanalom od izvora rijeke Jadro do prve dionice akvadukta. 

Danas se voda zahvaćena na izvoru Jadro Dioklecijanovim i Splitskim kanalom dovodi do crpne stanice Kunčeva Greda gdje se jedan dio vode distribuira u sustave Solina, Kaštela,Trogira te naselja Mravince. Nizvodno od crpne stanice Kunčeva Greda voda se istim kanalima dovodi do crpne stanice Ravne njive na području grada Splita gdje se zatim distribuira prema vodospremama. Kvaliteta vode zahvaćene na izvoru Jadro zadovoljava odredbe Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, osim u razdobljima nakon jačih oborina. Realizacijom projekta izgradnje uređaja za kondicioniranje vode osigurat će se vodoopskrba sukladno svim propisanim standardima.